Astra Space: Megvan a legutóbbi kudarc oka

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Új közleményt adott ki az Astra Space a február 10-i sikertelen küldetés utáni kivizsgálásról, és arra jutottak, hogy két probléma okozta a negyedik kudarcot. Ahogy mi is írtuk az ELaNa-41 misszió startja után a hordozó első és második fokozatának szétválásakor egy ismeretlen hiba lépett fel, ami miatt repülés közben irányíthatatlanná vált a rakéta, és mind a négy hasznos teher odaveszett.

Az Astra szerint az egyik probléma az áramvonalazó kúp (ez védi a hasznos terhet emelkedés közben) hibásan megrajzolt kapcsolási rajza volt, ami miatt két kábelköteget felcseréltek, ezért helytelen és sikertelen lett a leoldási művelet. A közlemény szerint a hibát nem fedezték fel a küldetést megelőző teszteken, ugyanis csak az áramvonalazó kúp leoldását biztosító kábelek megfelelő beépítését ellenőrizték. Az Astra új ellenőrzési folyamatokat vezet be a hiba jövőbeli megelőzésére.

A másik probléma a második fokozat tolóerővektor-vezérlő rendszerében volt, az ugyanis a beindulás után beleütközött a beragadt áramvonalazó kúpokba, és ezután már nem tudta tartani a szoftver a megfelelő irányt – ez pedig azért történhetett, ugyanis a vezérlőrendszerben pillanatnyi adatkiesés történt, és erre érzékeny volt az irányítóprogram. Ezt a problémát egy szoftverfrissítéssel tudják korrigálni.

Egyelőre nem nevezték meg a következő küldetés időpontját, de a bejegyzés szerint az Astra célja hogy mihamarabb visszatérjen a következő, már LV0009-es sorszámú rakétával az indítóállásra.

A Rocket 3.3 az indítóálláson Floridában

Fotó: Astra

Dark mode powered by Night Eye