Astra Space: Megvan a legutóbbi kudarc oka

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Új közleményt adott ki az Astra Space a február 10-i sikertelen küldetés utáni kivizsgálásról, és arra jutottak, hogy két probléma okozta a negyedik kudarcot. Ahogy mi is írtuk az ELaNa-41 misszió startja után a hordozó első és második fokozatának szétválásakor egy ismeretlen hiba lépett fel, ami miatt repülés közben irányíthatatlanná vált a rakéta, és mind a négy hasznos teher odaveszett.

Az Astra szerint az egyik probléma az áramvonalazó kúp (ez védi a hasznos terhet emelkedés közben) hibásan megrajzolt kapcsolási rajza volt, ami miatt két kábelköteget felcseréltek, ezért helytelen és sikertelen lett a leoldási művelet. A közlemény szerint a hibát nem fedezték fel a küldetést megelőző teszteken, ugyanis csak az áramvonalazó kúp leoldását biztosító kábelek megfelelő beépítését ellenőrizték. Az Astra új ellenőrzési folyamatokat vezet be a hiba jövőbeli megelőzésére.

A másik probléma a második fokozat tolóerővektor-vezérlő rendszerében volt, az ugyanis a beindulás után beleütközött a beragadt áramvonalazó kúpokba, és ezután már nem tudta tartani a szoftver a megfelelő irányt – ez pedig azért történhetett, ugyanis a vezérlőrendszerben pillanatnyi adatkiesés történt, és erre érzékeny volt az irányítóprogram. Ezt a problémát egy szoftverfrissítéssel tudják korrigálni.

Egyelőre nem nevezték meg a következő küldetés időpontját, de a bejegyzés szerint az Astra célja hogy mihamarabb visszatérjen a következő, már LV0009-es sorszámú rakétával az indítóállásra.

A Rocket 3.3 az indítóálláson Floridában

Fotó: Astra

Dark mode powered by Night Eye