Astra Space: Megvan a legutóbbi kudarc oka

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Új közleményt adott ki az Astra Space a február 10-i sikertelen küldetés utáni kivizsgálásról, és arra jutottak, hogy két probléma okozta a negyedik kudarcot. Ahogy mi is írtuk az ELaNa-41 misszió startja után a hordozó első és második fokozatának szétválásakor egy ismeretlen hiba lépett fel, ami miatt repülés közben irányíthatatlanná vált a rakéta, és mind a négy hasznos teher odaveszett.

Az Astra szerint az egyik probléma az áramvonalazó kúp (ez védi a hasznos terhet emelkedés közben) hibásan megrajzolt kapcsolási rajza volt, ami miatt két kábelköteget felcseréltek, ezért helytelen és sikertelen lett a leoldási művelet. A közlemény szerint a hibát nem fedezték fel a küldetést megelőző teszteken, ugyanis csak az áramvonalazó kúp leoldását biztosító kábelek megfelelő beépítését ellenőrizték. Az Astra új ellenőrzési folyamatokat vezet be a hiba jövőbeli megelőzésére.

A másik probléma a második fokozat tolóerővektor-vezérlő rendszerében volt, az ugyanis a beindulás után beleütközött a beragadt áramvonalazó kúpokba, és ezután már nem tudta tartani a szoftver a megfelelő irányt – ez pedig azért történhetett, ugyanis a vezérlőrendszerben pillanatnyi adatkiesés történt, és erre érzékeny volt az irányítóprogram. Ezt a problémát egy szoftverfrissítéssel tudják korrigálni.

Egyelőre nem nevezték meg a következő küldetés időpontját, de a bejegyzés szerint az Astra célja hogy mihamarabb visszatérjen a következő, már LV0009-es sorszámú rakétával az indítóállásra.

A Rocket 3.3 az indítóálláson Floridában

Fotó: Astra

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye