Astra Space: Sikertelen indítás

Kapcsolódó

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

Az Astra Space harmadik orbitális rakétaindítása is sikertelenül végződött tegnap az alaszkai Kodiak Űrközpontból. A startra magyar idő szerint vasárnap 00:45-kor került sor a Rocket 3.3 típusú, LV0006 jelű rakétával, miután pénteken az első indítási kísérlet alkalmával automatikusan megszakították az indítás folyamatot a hajtóművek begyújtása után. A második kísérletnél T+1 másodperc körül az 5 Delphin hajtómű közül az egyik váratlanul leállt, a rakéta pedig oldalirányba kezdett el lebegni. A ritkán látható képsorokon jól látszik, hogy a nem megfelelő tolóerő miatt oldalra repül, majd lassan elindul felfelé. Végül a rakéta kb. 2,5 percig emelkedett, kb. 50 km magasságig, amikor is pörgésbe kezdett, és biztonsági okokból megszakították a küldetést a „Flight Termination System – FTS” segítségével.

Az indítás pillanata, a rakéta megdől és elindul oldalirányba

Chris Kemp, az Astra alapítója és vezetője szerint az egy hajtómű kiesésével a tolóerő és a tömeg aránya 1:1 lett (ami 5 hajtóművel alapesetben 1.25:1), ezért láthattuk az oldalirányú lebegést, majd ahogy fogyott az üzemanyag, így tudott elkezdeni emelkedni a rakéta.

A hordozó rakterében első alkalommal volt hasznos teher, ami igazából egy tömegszimulátor volt: az Űrhaderő tesztprogramjának STP-27AD1 jelű rakománya.

Az Astra Space-nek ez volt a harmadik orbitális rakétaindítási kísérlete: 2020 szeptemberében a Rocket 3.1 emelkedés közben egy szoftverhiba miatt zuhant vissza, 2020 decemberében pedig már sikeres volt a Rocket 3.2 felbocsátása, azonban a második fokozat már nem tudott Föld körüli pályára állni, mert az üzemanyagkeverék hibája miatt a fokozat nem tudta elérni a szükséges sebességet.

Amennyiben a mostani indítás sikeres lett volna, az Astra megkezdhette volna az operatív működést, erre azonban valószínűleg egyelőre várni kell. A hírek szerint a cég 15 küldetésre szerződött le olyan megrendelőkkel mint: Amerikai Űrhaderő, NASA, Planet Labs és Spire Global.

A Rocket 3.3 az indítóálláson még a start előtt

Dark mode powered by Night Eye