Astra Space: Sikertelen indítás

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Az Astra Space harmadik orbitális rakétaindítása is sikertelenül végződött tegnap az alaszkai Kodiak Űrközpontból. A startra magyar idő szerint vasárnap 00:45-kor került sor a Rocket 3.3 típusú, LV0006 jelű rakétával, miután pénteken az első indítási kísérlet alkalmával automatikusan megszakították az indítás folyamatot a hajtóművek begyújtása után. A második kísérletnél T+1 másodperc körül az 5 Delphin hajtómű közül az egyik váratlanul leállt, a rakéta pedig oldalirányba kezdett el lebegni. A ritkán látható képsorokon jól látszik, hogy a nem megfelelő tolóerő miatt oldalra repül, majd lassan elindul felfelé. Végül a rakéta kb. 2,5 percig emelkedett, kb. 50 km magasságig, amikor is pörgésbe kezdett, és biztonsági okokból megszakították a küldetést a „Flight Termination System – FTS” segítségével.

Az indítás pillanata, a rakéta megdől és elindul oldalirányba

Chris Kemp, az Astra alapítója és vezetője szerint az egy hajtómű kiesésével a tolóerő és a tömeg aránya 1:1 lett (ami 5 hajtóművel alapesetben 1.25:1), ezért láthattuk az oldalirányú lebegést, majd ahogy fogyott az üzemanyag, így tudott elkezdeni emelkedni a rakéta.

A hordozó rakterében első alkalommal volt hasznos teher, ami igazából egy tömegszimulátor volt: az Űrhaderő tesztprogramjának STP-27AD1 jelű rakománya.

Az Astra Space-nek ez volt a harmadik orbitális rakétaindítási kísérlete: 2020 szeptemberében a Rocket 3.1 emelkedés közben egy szoftverhiba miatt zuhant vissza, 2020 decemberében pedig már sikeres volt a Rocket 3.2 felbocsátása, azonban a második fokozat már nem tudott Föld körüli pályára állni, mert az üzemanyagkeverék hibája miatt a fokozat nem tudta elérni a szükséges sebességet.

Amennyiben a mostani indítás sikeres lett volna, az Astra megkezdhette volna az operatív működést, erre azonban valószínűleg egyelőre várni kell. A hírek szerint a cég 15 küldetésre szerződött le olyan megrendelőkkel mint: Amerikai Űrhaderő, NASA, Planet Labs és Spire Global.

A Rocket 3.3 az indítóálláson még a start előtt

Dark mode powered by Night Eye