Astra Space: Sikertelen indítás

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Az Astra Space harmadik orbitális rakétaindítása is sikertelenül végződött tegnap az alaszkai Kodiak Űrközpontból. A startra magyar idő szerint vasárnap 00:45-kor került sor a Rocket 3.3 típusú, LV0006 jelű rakétával, miután pénteken az első indítási kísérlet alkalmával automatikusan megszakították az indítás folyamatot a hajtóművek begyújtása után. A második kísérletnél T+1 másodperc körül az 5 Delphin hajtómű közül az egyik váratlanul leállt, a rakéta pedig oldalirányba kezdett el lebegni. A ritkán látható képsorokon jól látszik, hogy a nem megfelelő tolóerő miatt oldalra repül, majd lassan elindul felfelé. Végül a rakéta kb. 2,5 percig emelkedett, kb. 50 km magasságig, amikor is pörgésbe kezdett, és biztonsági okokból megszakították a küldetést a „Flight Termination System – FTS” segítségével.

Az indítás pillanata, a rakéta megdől és elindul oldalirányba

Chris Kemp, az Astra alapítója és vezetője szerint az egy hajtómű kiesésével a tolóerő és a tömeg aránya 1:1 lett (ami 5 hajtóművel alapesetben 1.25:1), ezért láthattuk az oldalirányú lebegést, majd ahogy fogyott az üzemanyag, így tudott elkezdeni emelkedni a rakéta.

A hordozó rakterében első alkalommal volt hasznos teher, ami igazából egy tömegszimulátor volt: az Űrhaderő tesztprogramjának STP-27AD1 jelű rakománya.

Az Astra Space-nek ez volt a harmadik orbitális rakétaindítási kísérlete: 2020 szeptemberében a Rocket 3.1 emelkedés közben egy szoftverhiba miatt zuhant vissza, 2020 decemberében pedig már sikeres volt a Rocket 3.2 felbocsátása, azonban a második fokozat már nem tudott Föld körüli pályára állni, mert az üzemanyagkeverék hibája miatt a fokozat nem tudta elérni a szükséges sebességet.

Amennyiben a mostani indítás sikeres lett volna, az Astra megkezdhette volna az operatív működést, erre azonban valószínűleg egyelőre várni kell. A hírek szerint a cég 15 küldetésre szerződött le olyan megrendelőkkel mint: Amerikai Űrhaderő, NASA, Planet Labs és Spire Global.

A Rocket 3.3 az indítóálláson még a start előtt

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye