Átadták az Europa Clipper tömegspektrométerét a JPL-nek

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Újabb fejlemények érkeztek az Europa Clipper űrszondával kapcsolatban, miszerint a Southwest Research Institute (SwRI) által tervezett és épített új tömegspektrométert átszállítottak a Jet Propulsion Laboratory (JPL) létesítményébe, hogy azt az űrszondára integrálják. Az űreszköz összeszerelése szerencsére jól halad, legutóbb például installálásra került a JPL mérnökei által 4 darab ún. reakciókerék, melyről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. A tervek szerint az Europa Clipper 2024-ben fog elindulni és 2030-ban éri majd el a Jupiter-rendszert, ahol az Europa részletes tudományos vizsgálatát végzi majd el annak kiderítése érdekében, hogy az élet számára alkalmas körülmények uralkodnak-e az óriásbolygó holdján.

A képen a JPL és a Southwest Research Institute (SwRI) mérnökei, valamint a műszer látható. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A MASPEX (MAss Spectrometer for Planetary EXploration) egyike lesz annak a kilenc tudományos műszernek, melyek a küldetés tudományos részéhez hozzájárulnak. A MASPEX az Europa közelében lévő gázokat fogja elemezni, hogy tanulmányozza az Europa felszínének, légkörének és feltételezett felszín alatti óceánjának kémiai összetételét. Továbbá azt is elemezni fogja, hogy a Jupiter sugárzása hogyan változtatja meg az Europa felszíni vegyületeit, és hogyan történik a jeges felszín és a felszín alatti óceán közötti anyagcsere.

„A MASPEX több százszor finomabb tömegfelbontással rendelkezik, mint bármi, ami eddig az űrbe repült.” – mondta Jim Burch, a SwRI vezető alelnöke, aki egyben a MASPEX vezető kutatója is. A MASPEX úgy működik, hogy az Europa felszínéről felszálló gázmolekulákat begyűjti, és azokat ionokká alakítja át. Az ionokat akár 400-szor is ide-oda „pattogtatja” a műszerben, melynek során megméri azok tömegét, ami megmutatja az egyes molekulák azonosságát, az pedig segít meghatározni, hogy az Europa lakható-e.

„Tudjuk, hogy a földi mikrobák minden olyan molekulát kihasználnak, amely táplálékforrásként szolgálhat. A MASPEX segíteni fog az Europa Clippernek meghatározni, hogy van-e valami, amit a mikrobák megehetnek, például olyan szerves molekulák, amelyek egy mély óceán fenekén lévő hidrotermális nyílásból származhatnak. Az ebből az izgalmas küldetésből származó adatok sokkal gazdagabb képet adnak majd az Europa lakhatóságáról.” – tette hozzá Dr. Christopher Glein, a SwRI munkatársa és a MASPEX társkutatója.

MASPEX a JPL tisztaszobájában. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Dark mode powered by Night Eye