Array

Átadták az új európai indítóállást

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Tegnap hivatalosan is átadták a Francia Guyanán lévő új európai indítóállást, amit az új Ariane-6 startjához használnak majd. A startállást az Európai Űrügynökség (ESA) finanszírozta, az építkezés költsége 600 millió euró volt. Az ESA megbízásából a Francia Űrügynökség (CNSA) volt a fővállalkozó, az elemek többségét pedig Európában (főképp Németországban) gyártották, és hajóval szállították a dél-amerikai országba.

Az új rakéta bemutatkozására egyelőre nincsen pontos dátum, de legkorábban 2022 második negyedévében kerülhet sor az első indításra – az ESA tavaly októberben jelentette be, hogy jelentősen csúszik a rakéta fejlesztése, itt írtunk róla részletesen.

Az új komplexum Ariane-6 indításokra

Fotó: ESA

A most átadott starthely mellett két lángelvezető csatornát, egy új összeszerelő csarnokot (az Ariane-6 első és második fokozatát vertikálisan szerelik majd össze), illetve egy mobil, síneken mozgó épületet („gantry”, ez védi a rakétát és indítás előtt 140 méter távolságra húzódik vissza) alakítottak ki. Ez az épület 90 m magas, 50 méter széles és 8200 tonna tömegű. Az indítóállás 28,5 méter mély és 200 méter széles, összesen pedig 67 olimpiai úszómedencének megfelelő mennyiségű betonnal öntötték ki.

A rendszerek tesztelése jelenleg is zajlik, nemrégiben a rakéta startjánál kulcsfontosságú vizes akusztikai tompítórendszer főpróbáját tartották meg.

A mobil „gantry” épület: ez védi a rakétát a start előtt

Fotó: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye