Array

Átadták az új európai indítóállást

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Tegnap hivatalosan is átadták a Francia Guyanán lévő új európai indítóállást, amit az új Ariane-6 startjához használnak majd. A startállást az Európai Űrügynökség (ESA) finanszírozta, az építkezés költsége 600 millió euró volt. Az ESA megbízásából a Francia Űrügynökség (CNSA) volt a fővállalkozó, az elemek többségét pedig Európában (főképp Németországban) gyártották, és hajóval szállították a dél-amerikai országba.

Az új rakéta bemutatkozására egyelőre nincsen pontos dátum, de legkorábban 2022 második negyedévében kerülhet sor az első indításra – az ESA tavaly októberben jelentette be, hogy jelentősen csúszik a rakéta fejlesztése, itt írtunk róla részletesen.

Az új komplexum Ariane-6 indításokra

Fotó: ESA

A most átadott starthely mellett két lángelvezető csatornát, egy új összeszerelő csarnokot (az Ariane-6 első és második fokozatát vertikálisan szerelik majd össze), illetve egy mobil, síneken mozgó épületet („gantry”, ez védi a rakétát és indítás előtt 140 méter távolságra húzódik vissza) alakítottak ki. Ez az épület 90 m magas, 50 méter széles és 8200 tonna tömegű. Az indítóállás 28,5 méter mély és 200 méter széles, összesen pedig 67 olimpiai úszómedencének megfelelő mennyiségű betonnal öntötték ki.

A rendszerek tesztelése jelenleg is zajlik, nemrégiben a rakéta startjánál kulcsfontosságú vizes akusztikai tompítórendszer főpróbáját tartották meg.

A mobil „gantry” épület: ez védi a rakétát a start előtt

Fotó: ESA

Dark mode powered by Night Eye