Array

Átdokkolt a Szojuz MSz-18 a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Sikeres átdokkolást hajtott végre ma délután a Szojuz MSz-18 személyzete. Oleg Novickij, Pjotr Dubrov (Roszkoszmosz), illetve Mark Vande Hei (NASA) űrhajósokkal a fedélzeten mintegy háromnegyed órás művelet során manőverezett át a Szojuz az ISS Raszvet nadír portjáról a Nauka modul nadír oldalán található dokkolóportra. Az átdokkolásra azért volt szükség, hogy az október 5-én érkező Szojuz MSz-19-nek helyet biztosítsanak a Raszvet modulon.

A földi irányítóközpont engedélye után 14:21-kor dokkolt le az űrhajó, és kezdte meg az alábbi ábrán látható manőversorozatot:

Forrás: NASA

A megfelelő 120 méteres távolság elérése után Novickij 30°-kal módosította az űrhajó pozícióját az ISS-hez képest, hogy Dubrov fotókat tudjon készíteni a Nauka modulról. Ezt követően kezdték meg az űrhajó átmanőverezését úgy, hogy másik szögből is tudjanak fotókat készíteni. Végül a megfelelő irányszögbe történő pozícionálás után megkezdődhetett a megközelítés, melynek végén 15:04-kor sikeresen dokkolt a Szojuz a Naukára. Első alkalommal csatlakozott tehát űrhajó az új orosz multifunkciós laboratóriumhoz.

Az Űrállomáson nem áll le a „forgalom”, ugyanis alig két nappal később, szeptember 30-án magyar idő szerint 14:45-kor dokkol le a a SpaceX CRS-23 küldetés Cargo Dragon űrhajója a Harmony modulról, és tér vissza a Földre. Ezt követően pedig a már feljebb említett MSz-19 személyzetének érkezése várható október elején.

A Szojuz MSz-18 a Raszvetről való leválás után. Forrás: NASA

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye