Array

Átdokkolt a Szojuz MSz-18 a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Sikeres átdokkolást hajtott végre ma délután a Szojuz MSz-18 személyzete. Oleg Novickij, Pjotr Dubrov (Roszkoszmosz), illetve Mark Vande Hei (NASA) űrhajósokkal a fedélzeten mintegy háromnegyed órás művelet során manőverezett át a Szojuz az ISS Raszvet nadír portjáról a Nauka modul nadír oldalán található dokkolóportra. Az átdokkolásra azért volt szükség, hogy az október 5-én érkező Szojuz MSz-19-nek helyet biztosítsanak a Raszvet modulon.

A földi irányítóközpont engedélye után 14:21-kor dokkolt le az űrhajó, és kezdte meg az alábbi ábrán látható manőversorozatot:

Forrás: NASA

A megfelelő 120 méteres távolság elérése után Novickij 30°-kal módosította az űrhajó pozícióját az ISS-hez képest, hogy Dubrov fotókat tudjon készíteni a Nauka modulról. Ezt követően kezdték meg az űrhajó átmanőverezését úgy, hogy másik szögből is tudjanak fotókat készíteni. Végül a megfelelő irányszögbe történő pozícionálás után megkezdődhetett a megközelítés, melynek végén 15:04-kor sikeresen dokkolt a Szojuz a Naukára. Első alkalommal csatlakozott tehát űrhajó az új orosz multifunkciós laboratóriumhoz.

Az Űrállomáson nem áll le a „forgalom”, ugyanis alig két nappal később, szeptember 30-án magyar idő szerint 14:45-kor dokkol le a a SpaceX CRS-23 küldetés Cargo Dragon űrhajója a Harmony modulról, és tér vissza a Földre. Ezt követően pedig a már feljebb említett MSz-19 személyzetének érkezése várható október elején.

A Szojuz MSz-18 a Raszvetről való leválás után. Forrás: NASA

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye