Átszállították az Artemis-I SLS rakétát az LC-39B indítóállásra

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Tegnap este 22:47-kor kigördült a NASA Artemis-I küldetésének SLS rakétája a VAB (Vertical Assembly Building – Függőleges Összeszerelő Épület) 3-as számú hangárjából. Sokévnyi várakozás után végre a szemünk elé tárult az új óriásrakéta látványa, és végre nem csak animációkon és fantáziagrafikákon láthatjuk azt a járművet, amivel ismét a Holdhoz repülnek majd amerikai űrhajósok a későbbi küldetések során.

A műveletet megelőző napokban a négy darab lánctalppal rendelkező szállítójármű a rakéta állványa alá gördült, és tegnap minden körülmény adott volt, hogy az előzetes átszállítási dátum szerint kerülhessen sor az igen lassú, viszont látványos műveletre. A 98 méteres SLS és a 2700 tonnás, 40×35 méteres szállítójármű impozáns látványt nyújtott, ahogy rendkívül lassan, mintegy 1,5 km/órás sebességgel kezdte meg a gurulást. A 6,5 km-es távot az indítóállásig közel 10 óra alatt tette meg, mialatt Floridában is lement a Nap és épp telihold világította meg a lassan kúszó rakétát. A következő napokban a szakemberek ellenőrzik és felkészítik a rakéta rendszereit, majd egy teljes tankolási és visszaszámlálási szimulációt fognak végrehajtani egészen a hajtóművek indításának pillanatáig. Ezt követően az SLS-t visszaszállítják a VAB-be, ahol az utolsó ellenőrzéseket és végrehajtják, illetve ezalatt kiértékelik a tankolási szimuláció adatait. A kapott eredményektől függően legjobb esetben is májusban kerülhet sor az Artemis-I küldetés tényleges indítására, bár sokan inkább már júniusra becsülik a startot.

Az első megtett métereket mi is élőben közvetítettük, az adás során sok érdekességről, adatról, az SLS előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye