Átszállították az Artemis-I SLS rakétát az LC-39B indítóállásra

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Tegnap este 22:47-kor kigördült a NASA Artemis-I küldetésének SLS rakétája a VAB (Vertical Assembly Building – Függőleges Összeszerelő Épület) 3-as számú hangárjából. Sokévnyi várakozás után végre a szemünk elé tárult az új óriásrakéta látványa, és végre nem csak animációkon és fantáziagrafikákon láthatjuk azt a járművet, amivel ismét a Holdhoz repülnek majd amerikai űrhajósok a későbbi küldetések során.

A műveletet megelőző napokban a négy darab lánctalppal rendelkező szállítójármű a rakéta állványa alá gördült, és tegnap minden körülmény adott volt, hogy az előzetes átszállítási dátum szerint kerülhessen sor az igen lassú, viszont látványos műveletre. A 98 méteres SLS és a 2700 tonnás, 40×35 méteres szállítójármű impozáns látványt nyújtott, ahogy rendkívül lassan, mintegy 1,5 km/órás sebességgel kezdte meg a gurulást. A 6,5 km-es távot az indítóállásig közel 10 óra alatt tette meg, mialatt Floridában is lement a Nap és épp telihold világította meg a lassan kúszó rakétát. A következő napokban a szakemberek ellenőrzik és felkészítik a rakéta rendszereit, majd egy teljes tankolási és visszaszámlálási szimulációt fognak végrehajtani egészen a hajtóművek indításának pillanatáig. Ezt követően az SLS-t visszaszállítják a VAB-be, ahol az utolsó ellenőrzéseket és végrehajtják, illetve ezalatt kiértékelik a tankolási szimuláció adatait. A kapott eredményektől függően legjobb esetben is májusban kerülhet sor az Artemis-I küldetés tényleges indítására, bár sokan inkább már júniusra becsülik a startot.

Az első megtett métereket mi is élőben közvetítettük, az adás során sok érdekességről, adatról, az SLS előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk:

Dark mode powered by Night Eye