Augusztus első Starlink indítása pipa

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Sor került augusztus első Starlink indítására, mely a Falcon-9 hordozórakéta 169. repülését jelentette, a SpaceX számára pedig az idei 35. missziót. A cég igáslovaként már többször is emlegetett rakéta 52 darab Starlink műholdat szállított rakterében a 4-26 küldetés keretében, melyből következik, hogy ezúttal a konstelláció negyedik rétegét bővítették.

A szinte újnak tekinthető B1073 jelű hordozóra esett a választás, hogy a szatelliteket az űrbe juttassa. Az ekkor még harmadik repülésére készülő rakéta a Kennedy Űrközpont, LC-39A indítóállásán gyújtotta be 9 db Merlin hajtóművét magyar idő szerint hajnali 4:14-kor, ezt követte az emelkedési fázis, majd a Max-q (a rakétára nehezedő legnagyobb aerodinamikai nyomás) a misszió első percét elérve. Mivel a repülés legkritikusabb részét minden gond nélkül teljesítette a Falcon-9, következhetett a fokozatok szétválása, az orrkúpok leválása, majd az első fokozat landolása a számára kijelölt „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra. A küldetés 15. percében a második fokozat is rendben leszállította Starlink műholdakat, melyek így megkezdhették a kijelölt üzemelési pályamagasság eléréséhez szükséges manővereket.

Forrás: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye