Augusztusban indulhat a Luna-25

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A Roszkoszmosz nem szeretné ha a Luna-25 is úgy járna, mint a japán HAKUTO-R.

A Luna-25 indítását előzetesen 2022-re tervezték, viszont a Roszkoszmosz vezetője, Jurij Boriszov szeptemberben azt nyilatkozta, hogy a küldetést 2023-ra halasztották. Az űrvállalat sajtószolgálata szerint a késés az űreszköz Doppler sebesség- és távolságmérőjének hibája miatt következett be. 2022 decemberében bejelentették, hogy az eszköz sikeresen átment a minőségi teszteken, és fel is lett szerelve a holdszondára. Végül az indítást 2023. július 13-ra tűzték ki, és úgy volt, hogy a holdszondát június elején át is viszik Vosztocsnijba. Az egész folyamatot azonban felborította a sikertelen HAKUTO-R küldetése.

A Roszkoszmosz közleménye:

A szonda most a földi tesztek utolsó ciklusán esik át. A küldetés kulcsfontosságú szakasza, azaz a Hold felszínén való lágy landolásának statisztikai modellezése a fedélzeti vezérlőkomplexum tesztpadján fejeződik be. Az orosz tapasztalatok és számos más, a Hold felszínén landoló ország tapasztalata azt mutatja, hogy ez a szakasz, figyelembe véve a szonda repülésének ballisztikai és navigációs támogatási feladatainak összetettségét, kritikus a teljes küldetés sikere szempontjából. Az űrhajózás történetében először fog nehéz körülmények között landolni egy űreszköz a Hold déli sarkának környékén. A küldetés szükséges megbízhatóságának elérése érdekében további intézkedéseket kell hozni, amelyek biztosítják a földi irányítás stabil működését a korrekciók és a felszínre való leszállás szakaszában. Ezért célszerűnek tartjuk a Luna-25-öt 2023 augusztusában elindítani.

A Luna-25 lesz az első hazai szonda Oroszország modernkori történelmében, amely leszáll a Holdra. A Hold-küldetést egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén indítják el egy Fregat felső fokozattal a Vosztocsnij Kozmodrómból. A küldetés keretében a Luna-25 segítségével a Hold déli sarkának területét fogják tanulmányozni, melynek pontos helye a Boguszlavszkij-kráter lesz. Az utolsó szovjet-orosz Luna-24 holdszondát 1976-ban bocsátották fel és a küldetés során 170 gramm holdtalajt juttattak a Földre.

Luna-25. Forrás: Roszkoszmosz

Versenyfutás Indiával

India a Chandrayaan-3 (Csándráján-3) küldetése augusztusban indult volna, végül az indítást áttették július 12-re, pont egy nappal a Luna-25 indításának időpontja elé. Kissé érezhető hogy a két ország között egy holdverseny van kibontakozóban, hisz mindkét ország a Hold déli sarkát célozta meg. Most Indiának lett egy hónap előnye, de a verseny végeredménye, mint mindig, a landolás előtti utolsó másodpercekben dől el. India már korábban is próbálkozott egy szonda eljuttatásával a Holdra, sajnos kudarccal (Chandrayaan-2). Oroszország számára ez lesz az első holdraszálló küldetés, bár a szovjet időkből gazdag tapasztalattal rendelkezik a landolások terén.

Chandrayaan-3. Forrás: ISRO
Dark mode powered by Night Eye