Augusztusban jöhetnek haza a DM-2 űrhajósai

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Ken Bowersox, a NASA emberes küldetésekért felelős megbízott igazgatója szerint Doug Hurley és Bob Behnken várhatóan augusztusban térnek majd vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

A május 30-án indult DM-2 küldetés időtartamát nem határozták meg előre, a misszió hosszát a következő, Crew-1 út (már 4 űrhajóssal, jelenlegi állás szerint augusztus 30-án indulnak) felkészültsége és a mostani küldetésen használt Crew Dragon kapszula állapota alapján döntik majd el.

Doug Hurley és Bob Behnken az ISS fedélzetén

Bowersox megerősítette, hogy továbbra sincsen még végleges időpont, de a Crew Dragon eddig kiválóan funkcionál, így nem lehet probléma a hosszabb küldetés. Az igazgató, – aki maga is veterán űrhajós – elmondta, hogy június végén, július elején két űrsétát is terveznek Bob Behnken, illetve Chris Cassidy részvételével. Doug Hurley a Canadarm2 robotkart fogja kezelni az űrséták alatt. Az űrséták célja az ISS-en lévő akkumulátorok cseréjének befejezése, melyhez az utolsó új elemek nemrégiben érkeztek a japán HTV-9 teherhajóval. Az űrállomás akkumulátorainak felújítása már tavaly elkezdődött számos űrsétával, azonban a befejezés idénre maradt.

A visszatérés pontos idejét várhatóan majd az űrséták elvégzése után jelölik ki, melyet azonban nagyban befolyásolhat majd a landolási zónában lévő időjárás. A Dragon Endeavour az Atlanti-óceánon fog majd leszállni, kb. 43 kilométerre Florida partjaitól.

Dark mode powered by Night Eye