Ausztrál szeizmométer is indul majd a Firefly második Blue Ghost holdi leszállóegységével

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

A NASA és az ESA műszerei mellett újabb eszköz kapott helyet a 2026-ban induló Blue Ghost 2-n.

Újabb partnerrel bővült a Firefly Aerospace-szel együttműködők köre: az amerikai magáncég a hét közepén jelentette be, hogy a 2026-ra tervezett Blue Ghost Mission 2 keretében az ausztrál Fleet Space Technologies szeizmométere is indulhat a Hold túlsó oldalára. A Firefly a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának köszönhetően eddig már két holdi misszióra kötött szerződést az űrhivatallal, a második út esetében pedig már az ESA Lunar Pathfinder Satellite nevű űreszköze is helyet kap a Blue Ghost leszállóegységen, mely Hold körüli pályán végzi majd munkáját. Ezekhez csatlakozott most az ausztrál szeizmikus mérőműszer, a SPIDER (Seismic Payload for Interplanetary Discovery, Exploration, and Research).

A SPIDER az Ausztrál Űrügynökség Moon to Mars nevű kezdeményezésének köszönhetően valósul meg a Fleet Space fejlesztéseként, mely összhangban a NASA Artemis-programjával előbb egy fenntartható holdi, majd később egy marsi bázis létrehozását támogatja, ehhez pedig számos előzetes felmérés, feltérképezés szükséges, többek között az adott égitest szeizmológiáját illetően is. A Blue Ghost nem csak a Holdra juttatja majd a SPIDER-t, hanem annak energiaellátásáért és kommunikációs összeköttetéséért is felelni fog: a szeizmométer a felszínen 14 napig lesz képes adatgyűjtésre, hogy a mérnökök részletesebb képet kaphassanak a Hold geológiai adottságáról, felszíni és felszín alatti sajátosságairól és a regolit kémiai összetételéről.

A SPIDER illusztrációja. Forrás: Firefly Aerospace

A Firefly idén márciusban nyerte el második NASA-megbízását, és azóta már a Blue Ghost 2 előzetes tervezési felülvizsgálatát is elvégezte. Ezzel párhuzamosan pedig a végső műveleteket hajtja végre az első holdi leszállóegység szerkezeti és meghajtási rendszerek véglegesítésében, mely legkorábban 2024 szeptemberében indulhat a Holdra egy Falcon-9 hordozóval.

A Blue Ghost Mission 1 leszállóegysége legkorábban jövő ősszel indulhat a Hold felszínére. Forrás: Firefly Aerospace
Dark mode powered by Night Eye