Ausztráliában folytatja a NASA a Valkyrie nevű robot tesztelését

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A robot a jövőbeli hosszútávú holdi és marsi küldetésekben is fontos szerepet fog betölteni.

Új tesztküldetést kezd Valkyrie, az űrhivatal legújabb robotja, távol eddigi „otthonától”, a houstoni Johnson Űrközponttól. Az ausztráliai Perth-ben tevékenykedő Woodside Energy nevű vállalat közreműködésével zajlik majd a robot tesztelése, a NASA-val való együttműködés második fázisának keretében ők fogják Valkyrie szoftveres finomhangolását és adatgyűjtését elvégezni, ezzel elősegítve a robottechnológia fejlődését és szélesebb körű alkalmazását. Az ember méretű robot a Woodside üzemeiben tanul és dolgozik majd, ehhez a fejlesztők más bolygók környezetéhez megfelelően zord körülményeket alakítottak ki, hogy minél élethűbb legyen a tesztprogram. A tesztprogram megkezdéséhez a NASA fejlesztőcsapata is Perth-be utazott, ahol ausztrál kormányzati küldöttség tagjainak és az perth-i amerikai konzulátus képviselőinek mutatták be Valkyrie alaptevékenységeit.

Valkyrie a fejlesztő csapat amerikai állami képviselők társaságában.

A NASA célja, hogy a jövőbeli, hosszútávon fenntartott Hold- és Marsbázisok működését robotokkal is segítse, hogy emberi jelenlét nélkül is üzemelhessenek a létesítmények, adott kísérletek és kutatások megszakítások nélkül folytatódhassanak. De ezen technológia fejlesztése akár földi körülmények között is az emberiség segítségére válhat, hiszen bolygónkon is számos kockázatos, életveszélyes szituáció léphet fel, amikor egy robotot minden gond nélkül az adott helyszínre lehet küldeni, hogy feltérképezze a körülményeket.

Valkyrie alapvető feladatai közé fog tartozni különböző karbantartási munkák elvégzése, nyersanyagok felismerése és elemzése. Tesztküldetésének hosszáról nem adtak ki információt, de a fejlesztők a tervek szerint 2026-2027-ben szeretnék ténylegesen üzembe helyezni, és akár már a Holdon megkezdeni vele a munkát.

Orientációs tréning a Woodside Energy és a NASA edzőivel. Forrás: NASA/JSC
Dark mode powered by Night Eye