Axiom-1: sikeres dokkolás és érkezés

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Magyar idő szerint 14 óra 29 perckor a SpaceX Crew Dragon Endeavour űrhajója sikeresen hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának zenit, tehát a „világűr felé” néző csatlakozási pontjához. Az űrrepülést az Axiom Space cég által szervezett Axiom-1 küldetés keretében bonyolították le, négyfős személyzete pedig ~9 napot tölthet majd el az űrállomáson. A küldetés parancsnoka Michael López-Alegría visszavonult NASA-űrhajós, a Dragon pilótájának szerepét Lary Connor amerikai vállalatvezető töltötte be, a két küldetésspecialista pedig a kanadai Mark Pathy, és az izraeli Eytan Stibbe, aki Izrael második űrhajósa is egyben.

A tegnapi csodálatos indítás után egy 20 és fél órás utat kellett megtenni a legénységnek, amialatt a Dragon űrhajó egy manőversorozat után többlépcsőben megemelte a pályáját, és elérte a Nemzetközi Űrállomást. A dokkolás azonban nem ment teljesen problémamentesen: egy technikai hiba miatt a Dragon űrhajóról nem tudták a kameraképet átjuttatni a Nemzetközi Űrállomás személyzetének, így 45 perces késéssel történt a végső megközelítés és kapcsolódás. Erre azért volt szükség, hogy az ISS-en tartózkodó személyzet is figyelemmel tudja tartani a közeledő űrhajót, és bármi rendellenesség esetén jelezni tudjanak az irányítóközpontnak. Szerencsére semmi ilyesmi nem fordult elő, és ezt a kisebb gondot kivéve minden rendben haladt a dokkolással.

A Crew Dragon Endeavour közeledése. Kép forrása: SpaceX

Az Axiom-1 űrhajója már a Harmony modul zenit oldalán. Kép forrása: SpaceX

A dokkolás után további szivárgás-ellenőrzéseket és egyéb biztonsági próbákat hajtottak végre, elvégezték az űrhajó és az adapter közötti nyomáskiegyenlítést, és a hőmérséklet-kiegyenlítődés is végbement az ISS és a Dragon kapcsolatba lépet rendszerei között. Magyar idő szerint 16 óra 19 perckor nyitották ki a Dragon zsilipajtaját, és elsőként Eytan Stibbe lebegett át a Nemzetközi Űrállomásra. Őt Mark Pathy, Lary Connor, és végül a parancsnok, Michael López-Alegría követte. Ezzel a dokkolással hivatalosan is 11 fősre nőtt az ISS legénysége:

  • Crew-3: Raja Chari, Thomas Marshburn, Matthias Maurer, Kayla Barron
  • Szojuz MSz-21: Oleg Artyemjev, Denisz Martyvejev, Szergej Korszakov
  • Axiom-1: Michael López-Alegría, Lary Connor, Mark Pathy, Eytan Stibbe

A világűrben jelenleg összesen 14-en tartózkodnak, ugyanis a kínai Tienkungon is van három tajkonauta: Vang Japing, Csaj-cse Kang és Je Kuangfu (Sencsou-13 misszió). További részletek: űrállomások adatbázis. Az Axiom-1 személyzete 9 napot fog eltölteni az űrállomáson, és egy meglehetősen komoly tudományos programot fognak végrehajtani, amit amerikai, kanadai és izraeli egyetemekkel, laboratóriumokkal és klinikákkal együtt dolgoztak ki. A visszatérésre április 18-án kerülhet majd sor, és a Crew Dragon űrhajó várhatóan Florida partjainál az Atlanti-óceánba szállhat majd le.

Eytan Stibbe átlebegése, mint az első Axiom-űrhajós az ISS-en. Kép forrása: SpaceX

Az személyzet összes tagja már a Harmony modulban. Kép forrása: SpaceXDark mode powered by Night Eye