Az Aditja-L1 napkutató szonda elkészítette első képeit a Napról

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A szonda körülbelül egy hónap múlva megérkezik végső helyére, az L1 Lagrange-pontba.

Az indiai Aditja-L1 napkutató szonda fedélzetén található Solar Ultraviolet Imaging Telescope (SUIT) műszer kinyitotta tudományos szemét és sikeresen rögzítette első, teljes felvételeit a Napról a 200-400 nm-es hullámhossz-tartományban. A SUIT különféle tudományos szűrők segítségével rögzíti a Nap fotoszférájának és kromoszférájának képeit ebben a hullámhossz-tartományban.

November 20-án kezdődött a SUIT üzembe helyezése, ezt követően a szonda december 6-án rögzítette első fénytudományi felvételeit. Ezek példátlan képek, amelyek tizenegy különböző szűrővel készültek, és tartalmazzák az első teljes ábrázolást a szonda műszere által. A feltárt, figyelemre méltó jellemzők között szerepelnek napfoltok, fáklyamezők és néhány csendes, inaktív terület, melyek úttörő betekintést nyújtanak a tudósok számára a Nap fotoszférájának és kromoszférájának bonyolult részleteibe. A SUIT megfigyelései segítenek a tudósoknak tanulmányozni a mágnesezett szoláris légkör dinamikus kapcsolódását, és segítik őket abban, hogy tanulmányozzák, hogy a napsugárzás miként hat a Föld éghajlatára.

Forrás: ISRO
Forrás: ISRO

A SUIT 200-400 nm-es hullámhossz-tartományban figyeli meg a Napot, és 11 szűrő segítségével teljes napkorona felvételeket készít a légkörének különböző rétegeiről. A Napot még soha nem figyelték meg az űrből ebben a hullámhossz-tartományban, ezért is számít egyedinek ez a műszer. Mivel az űreszköz az első Lagrange-pontban fog elhelyezkedni, a SUIT folyamatosan, megszakítás nélkül képes lesz majd felvételeket készíteni. A szonda szeptember végén kilépett a Föld gravitációs vonzásából és még ebben a hónapban vagy a jövő év elején éri el végső kozmikus helyét. Ezután a hét tudományos műszer várhatóan elkezdi tanulmányozni, hogy hogyan viselkednek a napszél részecskéi a központi csillagunkból való kitörés után, de Napunkat is figyelni fogják, hogy a közelgő napkitörésekről figyelmeztetéseket kapjunk.

A SUIT műszeren kívül már megkezdték az Aditja-L1 fedélzetén lévő egyéb tudományos műszerek bekapcsolását is. A múlt héten az ISRO bejelentette, hogy az Aditya Solar wind Particle Experiment (ASPEX) eszköz, amely a napszél összetételét „in situ” megfigyelésekkel vizsgálja, a vártaknak megfelelően teljesít, majd pénteken egy másik, a napszél megfigyelésére tervezett műszert is üzembe helyezték, ami szintén kiválóan működik.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye