Az Aditja-L1 napkutató szonda elkészítette első képeit a Napról

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A szonda körülbelül egy hónap múlva megérkezik végső helyére, az L1 Lagrange-pontba.

Az indiai Aditja-L1 napkutató szonda fedélzetén található Solar Ultraviolet Imaging Telescope (SUIT) műszer kinyitotta tudományos szemét és sikeresen rögzítette első, teljes felvételeit a Napról a 200-400 nm-es hullámhossz-tartományban. A SUIT különféle tudományos szűrők segítségével rögzíti a Nap fotoszférájának és kromoszférájának képeit ebben a hullámhossz-tartományban.

November 20-án kezdődött a SUIT üzembe helyezése, ezt követően a szonda december 6-án rögzítette első fénytudományi felvételeit. Ezek példátlan képek, amelyek tizenegy különböző szűrővel készültek, és tartalmazzák az első teljes ábrázolást a szonda műszere által. A feltárt, figyelemre méltó jellemzők között szerepelnek napfoltok, fáklyamezők és néhány csendes, inaktív terület, melyek úttörő betekintést nyújtanak a tudósok számára a Nap fotoszférájának és kromoszférájának bonyolult részleteibe. A SUIT megfigyelései segítenek a tudósoknak tanulmányozni a mágnesezett szoláris légkör dinamikus kapcsolódását, és segítik őket abban, hogy tanulmányozzák, hogy a napsugárzás miként hat a Föld éghajlatára.

Forrás: ISRO
Forrás: ISRO

A SUIT 200-400 nm-es hullámhossz-tartományban figyeli meg a Napot, és 11 szűrő segítségével teljes napkorona felvételeket készít a légkörének különböző rétegeiről. A Napot még soha nem figyelték meg az űrből ebben a hullámhossz-tartományban, ezért is számít egyedinek ez a műszer. Mivel az űreszköz az első Lagrange-pontban fog elhelyezkedni, a SUIT folyamatosan, megszakítás nélkül képes lesz majd felvételeket készíteni. A szonda szeptember végén kilépett a Föld gravitációs vonzásából és még ebben a hónapban vagy a jövő év elején éri el végső kozmikus helyét. Ezután a hét tudományos műszer várhatóan elkezdi tanulmányozni, hogy hogyan viselkednek a napszél részecskéi a központi csillagunkból való kitörés után, de Napunkat is figyelni fogják, hogy a közelgő napkitörésekről figyelmeztetéseket kapjunk.

A SUIT műszeren kívül már megkezdték az Aditja-L1 fedélzetén lévő egyéb tudományos műszerek bekapcsolását is. A múlt héten az ISRO bejelentette, hogy az Aditya Solar wind Particle Experiment (ASPEX) eszköz, amely a napszél összetételét „in situ” megfigyelésekkel vizsgálja, a vártaknak megfelelően teljesít, majd pénteken egy másik, a napszél megfigyelésére tervezett műszert is üzembe helyezték, ami szintén kiválóan működik.

Dark mode powered by Night Eye