Az Aeolus európai műhold hamarosan elég a Föld légkörében

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A 2018-ban indított Aeolus, mely több mint 18 hónappal túllépte a tervezett hároméves űrbéli élettartamát, hamarosan visszatér a Föld légkörébe, ahol végleg megsemmisül. Az 1360 kilogrammos műholdat ennek során az óceán felé fogják irányítani, amivel tovább csökkentik annak az esélyét, hogy az esetlegesen el nem égő darabkák kárt okozzanak. Mivel a szatellit üzemanyaga kifogyóban van, az ESA szakemberei gondoskodnak arról, hogy néhány utolsó manőverre biztosan elegendő maradjon, mellyel az Aeolus biztonságosan visszatérhet majd bolygónk légkörébe.

Az időjárás-megfigyelésre hivatott űreszköz jelenleg „alacsonyan”, mindössze 320 km-es magasságban kering, és további tényező gyorsítja visszatérését, mégpedig a Napunk.  A napkitörések és a koronakidobódások hatással vannak a Föld légkörének sűrűségére. Az elmúlt hónapok intenzív naptevékenysége pedig azt jelenti, hogy a műhold még több üzemanyagot használ fel ahhoz, hogy pályán maradjon. Az Aeolus számára ez olyan, mintha széllel szemben haladna.

A tudományos munka tehát 2023. április 30-án befejeződött, ám a tudósok „különleges” üzemmódba helyezték az Aeolus műszerét, hogy olyan életciklus végi tevékenységeket végezzenek, amelyek segítenek előkészíteni az Aeolus-2 utódmissziót.

Forrás: Airbus

A műhold a következő hónapokban természetes módon fog leereszkedni jelenlegi 320 km-es magasságáról 280 km-re. Ekkor az ESA küldetésirányító központjában az Aeolus kezelői fokozatosan 150 km-re csökkentik ezt az értéket. Az űreszköz további süllyedésének eredményeként mintegy 80 km-es magasságban fog elégni.

A végső időpont attól függ, hogy a naptevékenység mennyire gyorsítja fel a folyamatot, de az Aeolus a tervek szerint még augusztus vége előtt megsemmisül. Az ezzel kapcsolatos részletesebb menetrendet június közepén fogják nyilvánosságra hozni.

Dark mode powered by Night Eye