Az Amerikai Űrhaderő a Stoke Space-t és a Blue Origint is kiválasztotta kis műholdak indítására

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Az Orbital Services Program-4 szerződés elnyerésével további tíz céghez csatlakoznak a mostani kiválasztottak.

Az Egyesült Államok Űrhadereje a Blue Origin és a Stoke Space Technologies vállalatot is felvette azon indítási szolgáltatók listájára, amelyek az Orbital Services Program-4 (OSP-4) szerződés keretében versenyezhetnek gyors végrehajtású kisműholdas küldetésekért.

Az OSP-4 egy ún. határozatlan idejű teljesítés/határozatlan mennyiség (IDIQ) szerződés forma, melyet még a Légierő hozott létre 2019-ben, hogy kihasználja a feltörekvő kereskedelmi magáncégek indítási képességeit és gyors reagálását az adott feltételekhez. Az IDIQ szerződések határozatlan mennyiségű beszerzést vagy szolgáltatást tesznek lehetővé meghatározott időszakon belül, a kormány igény szerint adja le a megrendeléseket. Ez idáig hét felbocsátáshoz nyertek el pályázatot cégek összesen 190 millió dollár összdíjazásban, a teljes IDIQ-projekt 986 millió dollár keretösszeggel rendelkezik 2028 októberéig bezárólag. A szerződésekben foglalt paraméterek szerint a 180 kg vagy nehezebb hasznos terheket a megrendelési szerződés aláírását követő 12-24 hónapos határidőn belül kell a nyertes cégeknek felbocsátani.

A Blue Origin alig néhány hete nyert el jóval nagyobb megbízást az Űrhaderőtől a National Security Space Launch (NSSL) elnevezésű, nemzetbiztonsági küldetéseket magába foglaló programban, most pedig a kis műholdak kategóriájában is szereplőkké válnak, miközben még mindig nem rendelkeznek orbitális besorolású rakétával. A Stoke Space pedig a napokban teljesített első, rögtön sikeres földi hajtóműteszttel hívta fel magára a figyelmet, melyet a teljes mértékben újrahasználhatónak fejlesztett Nova rakéta motorjával hajtott végre.

A minap végrehajtott sikeres hajtóműteszt. Fotó: Stoke Space

A két újonnan kiválasztott cég a következő tíz vetélytárshoz csatlakozik: ABL Space Systems, Aevum, Astra, Firefly Aerospace, Northrop Grumman, Relativity Space, Rocket Lab, SpaceX, United Launch Alliance és X-Bow. 

Hamarosan a New Glenn és a Nova is több felbocsátást hajthat végre az Űrhaderő számára.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye