Az Amerikai Űrhaderő egy harmadik szereplőt is bevonna a nemzetbiztonsági küldetések lebonyolításába

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Jelenleg csak a SpaceX és a ULA rendelkezik megfelelő, nagy teherbírású rakétákkal.

Még július közepén adta ki javaslatát az Amerikai Űrhaderő (USSF) a nemzetbiztonsági küldetések végrehajtásának következő fázisához , a National Security Space Launch Phase 3-hez, ami egy fontos változtatást tartalmaz. A korábbi gyakorlattal ellentétben kettő helyett már három cég között osztanák el a 2025-2029-es időszakra tervezett, több milliárd dollár összértékű indításokat, tehát a SpaceX és a ULA mellett egy új kereskedelmi megbízott is feltűnhet a horizonton. Az említett két cég 2020-ban nyert el fontos szerződéseket a második szakaszra a USSF-től, ami az akkori nagy teherbírású rakéta felhozatal szempontból nem volt meglepő, a helyzet viszont azóta nem sokat változott. Ehhez képest egy újabb, még nem bizonyító szereplő bevétele ezen jelentős küldetések lebonyolítására igencsak meglepő lépés. A döntéshozók az „űripari visszajelzésekre és az indítási lehetőségek, valamint a megbízhatóság fokozására való növekvő igényekre” hivatkozva magyarázzák a változtatást. Emellett szintén nem elhanyagolható szempont Kína előretörése a rakétagyártó és indítás lebonyolító cégek terén.

Természetesen a Blue Origin neve rögtön felmerült, mint lehetséges harmadik partner, miközben a cég továbbra sem tudott semmilyen érdemleges eredményt felmutatni orbitális indítások terén. Bár a New Glenn nehézrakéta bemutatkozására talán a fentebb említett időszakban végre sor kerülhet, még nem jelent garanciát arra, hogy megbízhatóan is tud teljesíteni, és időben megszerzi-e az Űrhaderő szigorú jogosítványait a nemzetbiztonsági küldetések végrehajtásához. Hogy rajtuk kívül még ki jöhetne egyáltalán szóba harmadikként, eleve jó kérdés, talán a Rocket Lab a fejlesztés alatt álló Neutronnal, vagy esetleg a Relativity Space a Terran R hordozóval, de ezek a rakéták a New Glennel legkorábban 2-3 év múlva érhetnek olyan fejlesztési stádiumba, hogy egyáltalán elkezdhetnek számolni velük. 

Tory Bruno, a ULA elnök-vezérigazgatója viszont a napokban úgy nyilatkozott a tervezett változtatásról, hogy „sok kérdést felvet azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételek mellett mit szeretne az Űrhaderő elérni”, illetve, „a versenyképesség fenntartásának szempontjából nem biztos, hogy az a megfelelő út, ha mindenki nyer”.

A SpaceX Falcon Heavy és a ULA Atlas-V rakétája. Utóbbit hamarosan felváltja a Vulcan, aminek még szintén meg kell szereznie az Űrhaderő indítási engedélyét.
Dark mode powered by Night Eye