Az Apollo-1 tragédiájára emlékezünk: ma 56 éve történt a tragikus baleset

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

56 évvel ezelőtt, 1967. január 27-én történt a három űrhajós halálával végződő Apollo-1 katasztrófája. Ez a küldetés lett volna az Apollo-program első emberes repülése, a tervek szerint kevesebb mint egy hónappal később, február 21-én indult volna Virgil „Gus” Grissom parancsnok (a második amerikai a világűrben), Ed White parancsnoki modul pilóta (az első amerikai, aki űrsétát hajtott végre) és Roger Chaffee (újonc űrhajós) holdkomp pilóta. Azonban egy január 27-i indítási gyakorlat örökre megváltoztatta az amerikai űrprogram menetét.

A startszimulációs teszt során az űrhajóban tűz ütött ki, melynek során a legénység életét vesztette. A tűz oka egy elektromos szikra volt, mely a kabin túlnyomásos, tiszta oxigénnel teli légköre miatt azonnali katasztrófához vezetett, az űrhajósoknak esélyük sem volt a menekülésre a befelé nyitható ajtó miatt. A lángok terjedését az űrhajó belsejében alkalmazott gyúlékony anyagok is elősegítették. A katasztrófa után részletes kivizsgálás történt, ami alapvetően módosította az egész Apollo-program menetrendjét és számos eljárást, illetve magát az űrhajót is alaposan áttervezték. A kabinlégkört 60% oxigén és 40% nitrogén keverékére cserélték, módosították az űrruhák és a kabin belső anyagát, újratervezték a kabinajtót és védőszigeteléssel látták el a hűtőfolyadék csöveit is.

A programban résztvevők közül később többen is úgy nyilatkoztak, hogy az Apollo-1 katasztrófája nélkül a NASA sosem jutott volna el a Holdra, az ügynökség ugyanis annyira átformálta a működését a baleset után.

Az Apollo-1 személyzete: Ed White parancsnoki modul pilóta, Gus Grissom parancsnok és Roger Chaffee holdkomp pilóta

Balról jobbra: Roger Chaffee, Ed White, Gus Grissom

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye