Az Ariane-6 hordozórakétával indul az Optus-11 műhold

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Az Arianespace bejelentette újabb szerződését, amit a SingTel Optus ausztrál távközlési vállalattal kötött. Az Optus-11 műhold indítására a tervek szerint 2023 második félévében kerülhet sor, mégpedig az Ariane-6 hordozórakétával. A rakéta 64-es konfigurációját fogják használni, négy darab szilárd hajtóanyagú segédrakétával. Erre főleg a geostacionárius transzferpálya hamarabbi elérése, valamint a műhold gyorsabb üzembe helyezése miatt van szükség.

Az Optus-11 műhold egy Ku-sávú távközlési szatellit, aminek lefedettségi zónája Ausztráliára és Új-Zélandra terjed ki. Technológiáját tekintve egy fejlett műholdról beszélhetünk, ugyanis a digitális feldolgozás legújabb fejlesztéseivel látták el, valamint olyan aktív antennákkal, amelyek akár több ezer nyaláb létrehozását is lehetővé teszik.

Ha a pályára állás sikeres lesz, egy újabb darabbal bővül az üzemeltető geostacionárius pályán keringő műholdcsoportja, ezáltal megszerezve a legnagyobb konstelláció jelzőt is, amit egy ausztrál vállalat valaha is elért.

Az Ariane-6 látványterve. (64-es konfiguráció) Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye