Az Ariane-6 hordozórakétával indul az Optus-11 műhold

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Az Arianespace bejelentette újabb szerződését, amit a SingTel Optus ausztrál távközlési vállalattal kötött. Az Optus-11 műhold indítására a tervek szerint 2023 második félévében kerülhet sor, mégpedig az Ariane-6 hordozórakétával. A rakéta 64-es konfigurációját fogják használni, négy darab szilárd hajtóanyagú segédrakétával. Erre főleg a geostacionárius transzferpálya hamarabbi elérése, valamint a műhold gyorsabb üzembe helyezése miatt van szükség.

Az Optus-11 műhold egy Ku-sávú távközlési szatellit, aminek lefedettségi zónája Ausztráliára és Új-Zélandra terjed ki. Technológiáját tekintve egy fejlett műholdról beszélhetünk, ugyanis a digitális feldolgozás legújabb fejlesztéseivel látták el, valamint olyan aktív antennákkal, amelyek akár több ezer nyaláb létrehozását is lehetővé teszik.

Ha a pályára állás sikeres lesz, egy újabb darabbal bővül az üzemeltető geostacionárius pályán keringő műholdcsoportja, ezáltal megszerezve a legnagyobb konstelláció jelzőt is, amit egy ausztrál vállalat valaha is elért.

Az Ariane-6 látványterve. (64-es konfiguráció) Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye