Az ArianeGroup új startup vállalata, a Maiaspace

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A 2015-ben alapított ArianeGroup új vállalat létrehozásán fáradozik, aminek keretében egy újrafelhasználható hordozórakéta fejlesztése és megvalósítása a cél. A bejelentésre 2021. december 6-án került sor Bruno Le Maire, Franciaország pénzügyi és gazdasági minisztere által. Az ArianeGrouptól továbbra sem érkezett hivatalos közlemény, és konkrét részletekből sem kaptunk ez idáig túl sokat. Az European Spaceflight számára adott interjúban (melynek tartalma az alábbi cikkben olvasható) az ArianeGroup egyik képviselője kifejtette, hogy a vállalat azt akarta, hogy a Maiaspace egy agilis, független erő legyen a francia hordozórakéta-piacon. Arra azonban még nem tudott választ adni, hogy hány embert foglalkoztatna a Maiaspace, milyen lenne a cég felépítése, és hogy van-e már vezérigazgató, aki a fiatal céget vezetné.

Annyi bizonyos, hogy a Kereskedelmi és Társasági Nyilvántartás (Registre du Commerce et des Sociétés) adatai szerint a vállalatot 2022. január 4-én jegyezték be, majdnem egy teljes hónappal a vállalkozás első bejelentése után. A vállalat székhelyéül az ArianeGroup vernoni létesítményének A37-es épülete szerepel.

Bruno Le Maire. Forrás: ArianeGroup

A fentebb említett bejelentésre visszatérve, helyszínéül a Franciaországban található Vernon szolgált, ahol egy olyan előadás részét képezte ezen tájékoztatás, melynek során a franciai űrstratégiáról és iparpolitikáról esett szó. A miniszter ennek kapcsán nyilvánosságra hozta, hogy Franciaország az ArianeGroup vezetésével egy újrafelhasználható hordozórakétát fog kifejleszteni, ami a Maia nevet viseli. Az első indítás ambiciózus dátumát is kitűzte, ami 2026-ban várható. E cél elérése érdekében a Maiaspace a Themis fejlesztése során levont tanulságokat a Maia fejlesztésének felgyorsítására fogja felhasználni. A továbbiakban röviden bemutatjuk milyen adottságokkal fog rendelkezni az eddigi információk alapján az új hordozórakéta.

A nevét a már jól megszokott rövidítésből kapta, ahogyan az Arianespace Ariane rakétája. Az eddigi tervek szerint a főhajtóműve a Prometheus lesz, ami egy metalox üzemű, vagyis folyékony metánt és oxigént égető hajtómű. A médiához eljuttatott későbbi információkból kiderült, hogy pályától függően 500 és 1000 kilogramm közötti hasznos teher szállítására lesz képes. Az indítás a Guyana Űrközpont régi Diamant indítóállásáról történik majd, amelyet a Francia Űrügynökség, a CNES nemrégiben nyitott meg az európai kereskedelmi hordozórakéta-üzemeltetők számára. Az első látványtervek alapján eddig úgy tűnik, hogy több hajtóművet is kapni fog a Maia. Mivel azonban minden egyes hajtómű körülbelül 980 kN tolóerőt produkál, nem valószínű, hogy egy ilyen méretű hordozórakétának egyetlen Prometheus hajtóműnél többre lenne szüksége. Ez azonban csökkenti a redundanciát a hajtóműves leszállások végrehajtása esetén. Az újrafelhasználhatóság módszeréről még nem esett döntés, de felmerült, hogy ejtőernyős rendszert fognak használni, hasonlóan ahhoz, amit a Rocket Lab próbál tökéletesíteni az Electron rakétával.

Forrás: European Spaceflight/Andrew Parsonson

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye