Az Artemis-misszió űrhajósai új személyszállító járműveket kapnak

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A NASA második Artemis missziója új, és egyben futurisztikus külsővel rendelkező szállítójárműveket kap. Az űrhajósok a Canoo Technologies vállalat által biztosított flottával fogják megtenni az utat az indítóálláshoz, ahol az SLS rakéta és a rajta található Orion űrhajó már várni fogja őket.

A flotta összesen három járműből áll majd, amelyeket úgy terveztek, hogy a teljesen beöltözött űrhajósokat, a kísérőcsapatot és a felszerelésüket is képes legyen minden gond nélkül elszállítani a nagyjából 14 kilométeres úton. Az új járművek a vállalat teljesen elektromos LV (Lifestyle Vehicle) modelljein alapulnak, amelyeket a NASA egyedi igényeihez alakítottak. Ilyen szükséglet például, hogy a járműveknek nyolc férőhellyel kell rendelkezniük.

A Canoo LV (Lifestyle Vehicle) modelljei. Forrás: Canoo

A járművek az űrügynökség Astrovan-flottáját váltják majd fel, azokat az 1983-as csillogó, ezüst színű Airstream lakóbuszokat, amelyek az űrsikló személyzetét szállították az indítóálláshoz. A Canoo a tervek szerint a teljes flottát legkésőbb 2023 júniusáig leszállítja a NASA részére, hogy az Artemis-II indításához kapcsolódó egyéb műveleteket is támogathassák az új járművekkel.

A NASA új flottájának látványterve. Forrás: Canoo

Dark mode powered by Night Eye