Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Kapcsolódó

Fény derült a kínai holdprogram két kulcsfontosságú űreszközének nevére

A neveket közel 2000 pályázat közül választották ki. A Kínai...

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az év vége előtt sort kerítenek az új fejlesztésű Rocket 4 első indítására. A cég egy március 30-i eredménybeszámoló során részletesebben kitért a jelenlegi helyzetre, valamint a jövőbeli tervekre. Az elhangzottak szerint a rakéta fejlesztése jól halad, melynek műveletei tavaly augusztusban kezdtek el igazán felgyorsulni. Utóbbit egy párhuzamosan meghozott döntés idézte elő; mégpedig a Rocket 3.3 nyugdíjazása.

Chris Kemp, az Astra vezérigazgatója továbbra is arra számít, hogy a 2023 második felére tervezett tesztrepülések tarthatóak, hiszen elmondása alapján minden ez irányba tett lépés a megfelelő ütemben halad. Ide értendő például a felső fokozat hajtóművének minősítése és az első fokozat rakétamotorjának tesztelése is. Emellett a cég már túl van a rakéta üzemagyagtartályainak ellenőrzésén is.

Forrás: Chris Kemp

A fentebb említett tesztrepülésből összesen kettőt terveznek, melyek Alpha és Bravo néven futnak majd. Ha ezek eredményesen zárulnak, az Astra a lehető leghamarabb szeretne áttérni a megrendelők által elnyert indításokra.

További kitűzött céljuk még az ún. Astra Spacecraft Engine gyártásának fokozása is, melynek elérése érdekében nemrégiben nyitottak egy új, kizárólag ezeknek a hajtóműveknek szentelt gyártóüzemet, ahol Kemp elmondása szerint évente kb. 500 darab elkészítése is megvalósítható. Az Astra ez idáig 278 ilyen rakétamotorra kapott megrendelést, összesen 77 millió dollár értékű szerződéssel.

Forrás: Astra
Dark mode powered by Night Eye