Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az év vége előtt sort kerítenek az új fejlesztésű Rocket 4 első indítására. A cég egy március 30-i eredménybeszámoló során részletesebben kitért a jelenlegi helyzetre, valamint a jövőbeli tervekre. Az elhangzottak szerint a rakéta fejlesztése jól halad, melynek műveletei tavaly augusztusban kezdtek el igazán felgyorsulni. Utóbbit egy párhuzamosan meghozott döntés idézte elő; mégpedig a Rocket 3.3 nyugdíjazása.

Chris Kemp, az Astra vezérigazgatója továbbra is arra számít, hogy a 2023 második felére tervezett tesztrepülések tarthatóak, hiszen elmondása alapján minden ez irányba tett lépés a megfelelő ütemben halad. Ide értendő például a felső fokozat hajtóművének minősítése és az első fokozat rakétamotorjának tesztelése is. Emellett a cég már túl van a rakéta üzemagyagtartályainak ellenőrzésén is.

Forrás: Chris Kemp

A fentebb említett tesztrepülésből összesen kettőt terveznek, melyek Alpha és Bravo néven futnak majd. Ha ezek eredményesen zárulnak, az Astra a lehető leghamarabb szeretne áttérni a megrendelők által elnyert indításokra.

További kitűzött céljuk még az ún. Astra Spacecraft Engine gyártásának fokozása is, melynek elérése érdekében nemrégiben nyitottak egy új, kizárólag ezeknek a hajtóműveknek szentelt gyártóüzemet, ahol Kemp elmondása szerint évente kb. 500 darab elkészítése is megvalósítható. Az Astra ez idáig 278 ilyen rakétamotorra kapott megrendelést, összesen 77 millió dollár értékű szerződéssel.

Forrás: Astra
Dark mode powered by Night Eye