Az Ax-1 tudományos munkája a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

2022.04.09-én sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az Axiom-1 személyzete: Michael López-Alegría, Larry Connor, Eytan Stibbe és Mark Pathy. Az elmúlt napokban azonban nem tétlenkedtek, hiszen a többi űrhajóshoz hasonlóan az Ax-1 személyzete is szoros menetrendet követ az ISS-en töltött nyolc napjuk során. Tekintsük is át napra lebontva, hogy milyen kísérleteket végeztek az első teljesen privát küldetés űrhajósai. Felhasznált források: NASA, Axiom Space

Április 11. (hétfő)

Mivel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén való élet eltér a megszokottól, Thomas Marshburn segített az Ax-1 személyzetének elsajátítani az űrállomás működésével és a vészhelyzeti eljárásokkal kapcsolatos ismereteket. Az áttekintés után Lopez-Alegria, a NASA korábbi űrhajósa és egyben az Ax-1 parancsnoka a hétfői napon Connorral, az Ax-1 pilótájával közösen azt vizsgálták, hogy a súlytalanságban töltött idő hogyan hat a sejtek öregedésére és a szív sejtjeire. Ezt az ún. Aging and Heart Health tanulmány keretein belül végezték, ami két részre bontható: sejtekkel kapcsolatos szeneszcencia és a szív adaptációja, azaz a sejtek öregedésével és a szív alkalmazkodó képességével kapcsolatos vizsgálatokra. Connor, a Mayo Klinikával együttműködve emberi sejteket hozott magával, hogy azokkal végezzék el ezeket a teszteket.

A másik két Ax-1 űrhajósa, Pathy és Stibbe DNS-szekvenálást végzett, továbbá az agy dinamikáját, és a szív- és érrendszert is vizsgálták. Emellett a „holoportációs” technológiát is tesztelték. A DNS-szekvenálást a CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) tanulmányhoz hajtották végre. A vizsgálat közben használt technológia lehetővé teheti a kórokozók és szennyező anyagok gyors és pontos kimutatását a jövőbeli hosszú távú űrmissziók során. Az agy dinamikájával az ún. Neurowellness in Space foglakozik. Ez egy technológiai demonstráció az Ax-1 tagjainak segítségével. A vizsgálat során egy hordozható elektroenkefalográfiai (EEG) eszköz segítségével az agyi aktivitást mérik annak érdekében, hogy a súlytalanságban mutatkozó eltéréseket megfigyelhessék. A kapott eredmények segíthetnek megjósolni az idegi elváltozásokat egy hosszabb űrben töltött idő során. A szív- és érrendszerrel kapcsolatos elemzések nem kifejezetten csak az Ax-1 misszióhoz köthetőek, hiszen az Űrállomás lakói szintén nagy figyelmet fordítanak erre. Pathy és Stibbe egy ún. BioMonitort viseltek a mindennapi tevékenységük során. Ez a kanadai műszer a páros fiziológiai paramétereit figyelte, továbbá értékelte az űrrepülés hatásait a szívükre, a tüdejükre és a keringési rendszerükre egyaránt. A duó emellett tesztelte a fentebb már említett „holoportációs” technológiát is. A holoportáció egy olyan típusú rögzítési technológia, amely lehetővé teszi majd a jövőbeli űrhajósok számára, hogy a mélyűrt úgy fedezzék fel, hogy a barátaikat, családtagjaikat és orvosaikat is „magukkal” tudják vinni a kiterjesztett valóság segítségével.

A munka mellett jut idő szórakozásra is. López-Alegría: 0 – narancs juice: 1 Forrás: Michael López-Alegría

Április 12. (kedd)

A hét második munkanapján ezúttal Lopez-Alegria vizsgálódott azzal kapcsolatosan, hogy a súlytalanság hogyan hat az agyműködésre, azonban ő a rák kialakulásának kockázatára is végzett megfigyeléseket. A Modeling Tumor Organoids in LEO (Ax-1) tanulmány célja, hogy az immunrendszer működési zavarainak előrejelzését segítő modelleket kifejlesszék. Ezek a modellek információt szolgáltathatnak, és felgyorsíthatják az ellenintézkedések korszerűsítését, valamint eszközöket biztosíthatnak a daganat előtti, a daganatos, és számos más földi betegség felismeréséhez és terápiájához. Stibbe a Nano ISS Antenna kísérleten dolgozott, egy nagy sávszélességű kommunikációra alkalmas, összehajtható telepíthető antennán, amelyet az NSLComm izraeli startup cég fejlesztett ki. Az antennát súlytalanságban kell tesztelni, mivel a földi gravitáció alatt nem tartja meg az alakját.

Mivel az emberi szervezet legfőbb célja az alkalmazkodás, mialatt az űrutazás szélsőséges körülményeinek van kitéve, ezért fontos annak felmérése. Ehhez köthető a Connor által vezetett Cardioprotection tanulmány – melyben egyébként Pathy is részt vesz -, ami az űrutazás szívműködésre gyakorolt hatásairól fog adatokat szolgáltatni. Pathy emellett az ISS kupolájából készített képeket, amiket a kanadai Western University kutatói elemezni fognak, hogy betekintést kaphassanak az emberi és a természeti befolyás ökoszisztémánkra gyakorolt hatásairól.

Mark Pathy és a Rubik kocka. Forrás: AxiomSpace

Április 13. (szerda)

A négy űrhajós szerdán sem pihent, a teljes Ax-1 személyzet részt vett az ún. „Earth-to-space call” eseményen, amelyen 8 és 18 év közötti houstoni diákok vettek részt a texasi űrközpontban. Ez egyike annak az űrutazásuk során tartott rendezvénysorozatnak, melyet oktatási szervezetekkel közösen tartanak, hogy inspirálják és tanítsák a diákokat világszerte a tudományra, a technológiára, a mérnöki tudományokra, a művészetre és a matematikára.

Connor személyes gondolatait osztotta meg Dr. Steven Nissennel és a Cleveland Clinic orvosi központ munkatársaival, ahol elmagyarázta a súlytalanság szervezetre gyakorolt hatásait. Továbbá az űrkarrier iránti érdeklődés felkeltése miatt beszélt a Dayton Early College Academy diákjaival is.

Pathy a Wikwemikong Pontiac School diákjaival társalgott, amely az első nemzeti oktatási iskola, ami az indián rezervátum tanulóival foglalkozik. Elmagyarázta, hogyan dolgozzák fel az ivóvizet az ISS-en, és mi történik a különböző szervekkel és a vérrel, amikor gravitáció nélküli környezetnek vannak kitéve. Pathy emellett a „holoportációs” technológia harmadik és egyben utolsó értékelési munkamenetét is befejezte.

Stibbe az ILAN-ES űrmegfigyelési kísérleten dolgozott a kupolában, amelynek célja a zivatarok feletti elektromos jelenségek, az úgynevezett „Transient Luminous Events” tanulmányozása. Ezek fényes, kiszámíthatatlan és elképesztően rövid ideig tartó felvillanások. Ezenfelül Stibbe részt vesz a Rakia-misszió részeként négy tudományos kísérlet elvégzésében is, amelyeket izraeli középiskolás diákok fejlesztettek ki.

Mindezek mellett az Ax-1 űrhajósai napi rendszerességgel végeznek foglalkozásokat annak felmérésére, hogy a központi idegrendszeri funkciók folyamatos megfigyelésével kimutatható-e az érzelmi distressz kialakulása. A viselhető szenzorok és egy önbevallásos kérdőív kombinációjával, valamint egy funkcionális mobilalkalmazással együtt lehetővé válik a stressz-szintjének pontos nyomon követése.

A Nemzetközi Űrállomás 11 fős személyzete. Forrás: NASA

Április 14. (csütörtök)

Lopez-Alegria és Connor együttműködve emberi sejteket elemeztek az Aging and Heart Health tanulmányhoz. A duó emellett csatlakozott Stibbe-hez, és felváltva viselték a már említett EEG fejre helyezhető eszközt, amely a kognitív teljesítményt és az agyi aktivitást figyeli súlytalanságban.

Stibbe izraeli középiskolás diákokkal foglalkozott egy kétirányú rádiós kommunikációs rendszer, egy HAM-rádió segítségével. A diákok az izraeli Herzliya Tudományos Központban található műholdas kommunikáció földi állomásáról önállóan irányították a rádiókommunikációt. Stibbe az izraeli „Space-Startup” program tanulóival is beszélt. Ez egy ötödik és hatodik osztályosoknak szóló oktatási kezdeményezés. Pathy ismét a kupolában töltött némi időt, hogy képekekel segítse a Föld-megfigyelési tanulmányokat.

Április 15. (péntek)

López-Alegría befejezte a TESSERAE (Tessellated Electromagnetic Space Structures for the Exploration of Reconfigurable, Adaptive Environments) projekt csempékkel kapcsolatos beállításait, ami egy többéves kutatási program része. A csempék lapos állapotukban indulnak, és aktiválásukat követően autonóm, önszerveződő „robotrajjá” alakulnak, amelyet a küldetés során többféle konfigurációban is tesztelnek majd. Minden TESSERAE struktúra csempékből áll, amiket úgy hangolnak, hogy önállóan álljanak össze egy adott geometriává. A technológia célja, hogy merev lakómodulok helyett újrakonfigurálható, önösszeszerelő szerkezetekre támaszkodva csökkentsék a hasznos teher súlyát, és az összeszerelés bonyolultságát.

Stibbe befejezte a korábbi napokban elkezdett CRISPR kísérlethez tartozó második és egyben utolsó műveleteket. A tevékenysége alatt egy ún. AstroRad mellényt viselt, ami egy egyéni védőfelszerelés az űrhajósok számára a sugárzás ellen. A mellényt a StemRad és a Lockheed Martin közösen fejlesztette ki, és az Ax-1 küldetés során átfogó vizsgálatot végeznek a személyzet tagjaival az ergonómiai adatok felmérése érdekében.

Pathy befejezte azt a kísérletet, aminek célja egy új hipotézis tesztelése a neuro-szemészeti szindróma (SANS) okaival kapcsolatban, amely a hosszú időtartamú űrrepülés egyik ismert betegsége, amely látásproblémát okozhat az űrhajósoknál.

López-Alegría: 1 – narancs juice: 1 Forrás: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye