Az Axiom Space-szel repül majd két szaúd-arábiai űrhajós

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Múlt héten írt alá az Axiom Space és a Saudi Space Commission (SSC) egy megállapodást, melynek értelmében akár már jövőre két szaúdi asztronauta, köztük az első űrhajósnő juthat fel az amerikai magáncéggel a világűrbe. Az Axiom a világ első kereskedelmi űrállomását tervezi megépíteni, és számos magáncég, vagy akár űrutazásban érdekelt állam számára biztosít majd lehetőséget, hogy a saját űrhajósaik az űrbe repülhessenek és kutatómunkát végezhessenek. A most aláírt szerződés az arab asztronauták kiképzését is magában foglalja, ami magára a repülésre és tudományos kutatások elvégzésére is irányul. Szaúd-Arábia nemrég jelentette be „Kingdom’s Vision 2030” nevű saját emberes űrutazási programját, ami a szélesebb körre kiterjedő nemzeti űrstratégia részét képezi, és az ebben megjelölt progresszív célok eléréséhez több opciót is szeretnének biztosítani.

A megállapodást az Axiom részéről Michael Suffredini elnök-vezérigazgató írta alá, aki részt vett a múlt héten megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson, hogy minél több potenciális partner és érdeklődő figyelmét felkeltse az űrutazás iránt. A magáncég jelenleg egyedüliként kínál teljeskörű orbitális űrutazási szolgáltatást, kezdve az űrhajós-kiválasztási programtól az alapos elméleti és fizikai tréningeken át a tudományos kutatómunkára való felkészítésig, az űrben is folyamatos támogatást nyújtva az asztronautáknak.

A két szaúdi űrhajós repülésének időpontját még nem erősítette meg egyik fél sem, de nem elképzelhetetlen, hogy már a jövő év első felében tervezett Axiom-2 küldetésen is részt vehetnek Peggy Whitson és John Shoffne mellett, akiket tavaly májusban már kijelölt az Axiom. Ha ez megvalósul, akkor a szintén ebben az időszakban induló SpaceX Crew-6 emirátusokbeli űrhajósával egyidőben fognak a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodni rövid ideig. Érdekes és érdemes belegondolni abba, mennyire megváltozott az utóbbi években az űrutazás, hogy ilyen alkalomra sor kerülhet!

Forrás: Saudi Space Commission

Dark mode powered by Night Eye