Az EarthCARE szárnyat bontott

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A mérnökök kipipálhatták az EarthCARE műhold első napelemtábla tesztjét, melynek során az ott dolgozók óvatosan kibontották a szatellit hatalmas, ötpaneles napelemszárnyát, hogy teszteljék, megfelelően fog-e kinyílni, ha már az űrben van. Ez a 11 méter hosszú, a műhold hátsó részén kinyújtott napelem fogja ellátni kellő energiával az űreszközt, amire fontos feladatok várnak Föld körüli pályán.

Forrás: ESA–M. Cowa

Az EarthCARE az ESA (Európai Űrügynökség) és a JAXA (Japán Űrügynökség) közös vállalkozása, de az ESA Earth Explorer misszióihoz tartozik. A kutatási missziócsalád 2009-ben indult, ami azóta is fontos tudományos eredményekkel szolgált bolygónkkal kapcsolatban. Ide sorolhatjuk az éghajlatváltozást, mely még sürgetőbbé tetté annak a tudásnak a megszerzését, amivel jobban megérthetjük Földünk rendszerét. És itt jön képbe a hamarosan induló EarthCARE, ami fő feladatául kapta, hogy számszerűsítse a felhők és az aeroszolok szerepét élőhelyünk légkörének felmelegítésében és hűtésében. Az említett páros vizsgálata azért lényeges, hiszen mindkettő rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy képesek visszaverni a beeső napsugárzást az űrbe, másrészt pedig arra, hogy csapdába ejtsék a Föld felszínéről kibocsátott infravörös sugárzást. Ez a kényes egyensúly jelenti azt a fontos tényezőt, ami hatással bír a Föld hőmérsékletének szabályozásában.

Ahhoz, hogy az EarthCARE ezeket a fontos méréseket elvégezhesse, számos műszerrel rendelkezik: egy légköri lidarral, egy Doppler-felhőradarral, egy multispektrális képalkotóval és egy széles sávú radiométerrel. A lidar, a képalkotó és a radar együttesen a felhők és az aeroszolok mérését fogja biztosítani, a radiométer pedig a sugárzás mérésével fog adatot szolgáltatni.

Forrás: ESA–M. Cowa

Miközben a mérnökök felkészítik az EarthCARE-t a pályára állásra, az űreszköz a következő hét hónapot az ESA hollandiai ESTEC tesztközpontjában fogja tölteni. A 3000 négyzetméteres komplexum olyan tesztberendezéseknek ad otthont, amelyek az űrkörnyezet minden aspektusát képesek szimulálják, a vákuumtól és hőmérsékleti szélsőségektől kezdve a rakétaindítás heves zajáig és rezgéséig. A műholdra tehát még számos próbatétel vár mielőtt Föld körüli pályára állhat, de reméljük ugyanolyan sikerrel teljesíti őket, mint a napelemtáblához kapcsolódót.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye