Az EarthCARE szárnyat bontott

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A mérnökök kipipálhatták az EarthCARE műhold első napelemtábla tesztjét, melynek során az ott dolgozók óvatosan kibontották a szatellit hatalmas, ötpaneles napelemszárnyát, hogy teszteljék, megfelelően fog-e kinyílni, ha már az űrben van. Ez a 11 méter hosszú, a műhold hátsó részén kinyújtott napelem fogja ellátni kellő energiával az űreszközt, amire fontos feladatok várnak Föld körüli pályán.

Forrás: ESA–M. Cowa

Az EarthCARE az ESA (Európai Űrügynökség) és a JAXA (Japán Űrügynökség) közös vállalkozása, de az ESA Earth Explorer misszióihoz tartozik. A kutatási missziócsalád 2009-ben indult, ami azóta is fontos tudományos eredményekkel szolgált bolygónkkal kapcsolatban. Ide sorolhatjuk az éghajlatváltozást, mely még sürgetőbbé tetté annak a tudásnak a megszerzését, amivel jobban megérthetjük Földünk rendszerét. És itt jön képbe a hamarosan induló EarthCARE, ami fő feladatául kapta, hogy számszerűsítse a felhők és az aeroszolok szerepét élőhelyünk légkörének felmelegítésében és hűtésében. Az említett páros vizsgálata azért lényeges, hiszen mindkettő rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy képesek visszaverni a beeső napsugárzást az űrbe, másrészt pedig arra, hogy csapdába ejtsék a Föld felszínéről kibocsátott infravörös sugárzást. Ez a kényes egyensúly jelenti azt a fontos tényezőt, ami hatással bír a Föld hőmérsékletének szabályozásában.

Ahhoz, hogy az EarthCARE ezeket a fontos méréseket elvégezhesse, számos műszerrel rendelkezik: egy légköri lidarral, egy Doppler-felhőradarral, egy multispektrális képalkotóval és egy széles sávú radiométerrel. A lidar, a képalkotó és a radar együttesen a felhők és az aeroszolok mérését fogja biztosítani, a radiométer pedig a sugárzás mérésével fog adatot szolgáltatni.

Forrás: ESA–M. Cowa

Miközben a mérnökök felkészítik az EarthCARE-t a pályára állásra, az űreszköz a következő hét hónapot az ESA hollandiai ESTEC tesztközpontjában fogja tölteni. A 3000 négyzetméteres komplexum olyan tesztberendezéseknek ad otthont, amelyek az űrkörnyezet minden aspektusát képesek szimulálják, a vákuumtól és hőmérsékleti szélsőségektől kezdve a rakétaindítás heves zajáig és rezgéséig. A műholdra tehát még számos próbatétel vár mielőtt Föld körüli pályára állhat, de reméljük ugyanolyan sikerrel teljesíti őket, mint a napelemtáblához kapcsolódót.

Dark mode powered by Night Eye