Az Egyesült Arab Emirátusok is hozzájárul a Lunar Gateway űrállomáshoz

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Egy tegnapi bejelentésben erősítette meg a NASA, hogy megállapodást írtak alá az Egyesült Arab Emirátusok Mohammed bin Rashid Űrközpontjával a Lunar Gateway programjában való együttműködésről. Az arabok egy légzsilippel (Crew and Science Airlock module) járulnak hozzá az űrállomás építéséhez és működtetéséhez, mely személyzetes műveleteknél és tudományos kísérletek ki-be juttatásánál játszik majd szerepet. Cserébe egy Artemis-küldetés keretében egy emirátusokbeli űrhajós is a Gateway-re utazhat majd, ezzel kibővítve a kétoldalú együttműködést. Az Emirátusok a légzsilipen kívül más műszaki berendezésekkel is segíti majd a NASA-t az űrállomás mindennapi működtetéséhez, de ezeket nem részletezték egyelőre a felek.

A Lunar Gateway programjának már eddig is több nagy nemzetközi partnere volt: a Kanadai Űrügynökség (CSA), az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA), akik jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson is szoros együttműködésben vannak a NASA-val. Hozzájuk csatlakozik most az Emirátusok, mely jól mutatja az arabok eltökéltségét űrkutatásuk és személyzetes űrrepüléseik bővítésében. Az arab állam az Artemis Egyezmény (mely nem egyenlő az Artemis-Programmal!) első aláírói között volt 2020-ban, és azóta is több alkalommal került sor együttműködésre az amerikai űrhivatallal, legútobb a Crew-6 küldetés során, amikor Dr. Sultan Al-Nejadi hajtott végre fél éves küldetést az Expedíció-69 állandó személyzetének tagjaként.

Illusztráció az Emirátusok légzsilipjéről. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye