Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA Lucy szondájához hasonló, fő aszteroidaövbe induló űreszközéről. A UEASA (Egyesült Arab Emírségek Űrügynöksége) ezzel kapcsolatban közölte, hogy az EMA, vagy hosszabb nevén Emirates Mission to the Asteroid Belt várhatóan 2028 márciusában indulhat, és ami majd a fő aszteroidaöv hat aszteroidája mellett fog elrepülni, mielőtt 2034-ben megérkezik egy hetedik aszteroidához. A misszió elsődleges célja a vízben gazdag aszteroidák eredetének és fejlődésének tanulmányozása.

A kb. 2300 kilogrammos EMA űrszonda, vagy más néven MBR Explorer négy műszert fog magával vinni amerikai és olasz partnerektől. Csakúgy mint a Lucy, az EMA is nagy méretű, kör alakú napelemekre fog támaszkodni az energiaellátás terén, ám azok méretéről vagy gyártójáról nem osztottak meg információt, ahogyan a szonda, és a küldetés becsült költségéről sem.

Ha megvalósul a 2028 márciusára tervezett startja, akkor még az év júliusában elrepül a Vénusz, 2029 májusában pedig a Föld mellett, majd 2030 februárja és 2031 januárja között elhalad a Westerwald, a Chimaera és a Rockox főövi aszteroidák mellett. Mindezek mellett egy 2031 szeptemberében végrehajtott, marsi gravitációs hintamanőver segítségével további három aszteroida, a 2000 VA28, az 1998 RC76 és az 1999 SG6 válna elérhetővé 2032 júliusa és 2033 augusztusa között. A küldetés egy hetedik főövi aszteroidával, a Justitia űrsziklával való találkozással zárulna 2034 októberében, ahol legalább 2035 májusáig maradna, és egy leszállóegységet bocsátana ki, hogy landoljon annak felszínen.

Látványterv az MBR Explorer űrszondáról. Forrás: United Arab Emirates Space Agency
Dark mode powered by Night Eye