Az első élő közvetítés a Marsról

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő képeket közvetít a YouTube-on, amelyek közvetlenül a Marsról érkeznek. Természetesen felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, hiszen a nagy távolságokon áthaladó fény sebessége korlátozó tényező. A felvetés jogos, a két bolygó Nap körüli pályán elfoglalt relatív helyzetétől függően a fény 3 és 22 perc között ér el hozzánk, ily módon tényleg nincs olyan, hogy „élő” adás az űrben. Viszont az említett napon, az ESA Mars Express szondájának 20. születésnapja alkalmából lehetőség nyílik arra, hogy olyan közel kerüljünk a Marshoz, amennyire jelenleg lehetséges. Így a sugárzott felvételek nagyjából 50 másodpercenként fognak frissülni, amiket közvetlenül az űrszonda fedélzetén található Visual Monitoring Camera (VMC) fog elénk tárni.

Kilenc képből összeállított kompozit a VMC 2016-os felvételeiből. Forrás: ESA

Az űreszközök által gyűjtött megfigyelések és adatok többsége olyan időszakokban készülnek és rögzülnek, amikor nincs közvetlen kapcsolata földi állomás antennájával. Az említett adatokat ilyenkor a fedélzeten tárolják, és néhány órával vagy akár napokkal később kerülnek sugárzásra, amikor az űreszköz ismét kapcsolatba kerül a földdel. A Mars Express vizuális megfigyelő kamerájával általában az a helyzet, hogy néhány naponta új adatsorok kerülnek „lehívásra”, feldolgozásra és a világ számára elérhetővé tételre.

A pénteki egyórás élő közvetítés során a Mars körüli pályáról készült képek és a képernyőn való megjelenés között körülbelül 18 perc telik el. 17 perc, amíg a fény a Marsról a Földre ér a jelenlegi elhelyezkedés során, és körülbelül egy perc, amíg a földi vezetékeken és szervereken átjutnak. Az ügynökség ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy még soha nem próbáltak ilyesmit, így utóbbi „utazási” ideje egyelőre bizonytalan.

A VMC kamera. Forrás: ESA

A közvetítést az alábbi linket tudjátok követni:

 

Dark mode powered by Night Eye