Az első fizető űrturista is „űrugrott” a Virgin Galactic-02 küldetésen

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Pontosan másfél hónappal az első kereskedelmi űrugrás után máris újabb repülésre került sor.

Június 29-e nagy nap volt a Virgin Galactic számára, hiszen sikeresen teljesítette az első üzemszerű repülését a Galactic-01 keretében. Ahhoz, hogy ezek az űrugrások jövedelmezőek legyenek, a cégnek minél gyakrabban kell hasonló szuborbitális repüléseket végrehajtania, és egyelőre jó úton is járnak ezen cél elérése felé, ugyanis ma a Galactic-02 küldetés is sikeresen lezajlott.

Maga az űrugrás teljes mértékben megegyezett a korábbi tesztekkel és a legutóbbi, operatív repüléssel is: a White Knight Two VMS EVE dupla törzsű hordozó repülőgép a Spaceport America futópályájáról szállt fel 16:30-kor, majd 50 perces emelkedés után elengedte a VSS Unity-t. Ezután a főszerepet a speciális kialakítású jármű hibrid hajtóműve vette át, hogy kellő magasságra és sebességre érve átélhessék az utasok néhány perc erejéig a mikrogravitáció élményét. A Unity hátsó vezérsíkjának dőlésszög-változtatásával ereszkedő pályára állt, és végül sima leszállást hajtott végre a kiindulási pontján, azaz a Spaceport America-n. 

A SpaceShipTwo VSS Unity szuborbitális repülőgép. Fotó: Virgin Galactic

De kik is a mai űrugrás résztvevői?

CJ Sturckow és Kelly Latimer pilóták mellett (aki az első női pilótaként teljesített szolgálatot egy kereskedelmi űrmisszión a Virgin Orbit első sikeres műhold felbocsátásának keretében a Cosmic Girl nevű Boeing-747 pilótafülkéjében 2021-ben) három utas és Beth Moses, a Virgin Galactic űrhajós-oktatója foglalt helyet a szuborbitális űrrepülő üléseiben. Moses már negyedik repülését teljesíti, és korábbi cikkünkben már bemutattuk, így most a három új utassal foglalkozunk röviden.

Jon Goodwin
A Virgin Galactic első fizető privát utasa még 2005-ben vásárolt magának egy ülést, így meglehetősen sokat kellett várnia az alkalomra. A 80 éves Goodwin emellett az első olimpikonként érte el az űr határát, sportolóként Nagy-Britanniát képviselte az 1972-es Müncheni Olimpián vadvízi evezésben. Bár 2014-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, állapota még alkalmassá tette, hogy részt vehessen az űrugráson (a második személy, aki hasonló betegséggel indult az űrbe).

Fotó: Virgin Galactic


Keisha Schahaff
A Karib-térségből (egész pontosan Antigua és Barbudaról) származó 46 éves vállalkozó hölgy a Space for Humanity non-profit szervezet jóvoltából nyert két jegyet, és a mai szuborbitális repüléssel ő lett az első karibi űrturista. Egészségügyi és wellness tanácsadóként tevékenykedik. 

Fotó: Virgin Galactic


Anastatia Mayers
Keisha Schahaff lányaként mindössze 18 évesen lett lehetősége szuborbitális repülésen részt vennie, ezzel a legfiatalabb személyek közé került, aki hasonló eseményen érhették el az űr határát. A skóciai University of Aberdeen-en tanul filozófiát és fizikát, jelenleg másodéves. Schahaff-al az első anya-lánya párosként teljesíthették a mai űrugrást. 

Fotó: Virgin Galactic
Dark mode powered by Night Eye