Az első magyar asztrofizikai műhold, a GRBAlpha 1000 napja az űrben!

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Ma napra pontosan 1000 napja indult az első hazai fejlesztésű asztrofizikai műhold, a GRBAlpha. Ez az egy egységes CubeSat ezáltal a világ eddigi legkisebb csillagászati űrobszervatóriuma is egyben. A magyar vezetésű küldetés elsődleges célja egy technológiai demonstáció, miszerint vajon megvalósítható-e ilyen kis méretben — és ennek következményeként kis fogyasztással – egy gamma-kitöréseket vizsgáló műszer. A küldetés első 1000 napja egyértelműen siker: a kis műhold több mint száz kitörést detektált. A gamma-kitörések az Univerzum legenergikusabb eseményei közé tartoznak, melyet — jelen ismereteink szerint — összeolvadó neutroncsillagok-fekete lyukak vagy szupernova-robbanások keltenek, és néhány másodpercestől néhány perc hosszúságig tartanak. Mivel a légkör elnyeli ezeket a rövid hullámhosszú sugárzást, a gamma-felvillanások felfedezése és közvetlen tanulmányozása így csak az űrből lehetséges.

Ábra: A GRBAlpha szerkezeti elemei (balról jobbra): gamma-detektor, adatgyűjtő-, feldolgozó és tároló egység, fedélzeti számítógép + GPS vevő, szenzorok, tápegység, rádiómodulok, antenna-modul.

„A folyamatos üzemeltetés mellett műhold fejlesztése azonban nem áll le még így majd három év után sem” – mondta Pál András, a projekt vezetője és a deketor-rendszer fejlesztője. Jelenleg is fejlesztés alatt áll a földi vevőrendszer kiterjesztése, a rádiós adatletöltés hatékonyságának növelése valamint a fedélzeti adatfeldolgozó rendszer frissítése egyaránt. Ez utóbbinak egyik fő célja hogy a GRBAlpha is egy hatékony felfedező műszerré váljon – azaz elsőként detektálhasson gamma-kitöréseket valamint ezeket a felfedezéseket mielőbb „lejuttassa” a Földre hozzánk.

A GRBAlpha űrbéli ábrázolása Dr. Vincze Miklós nagyszerű festményén.

A műhold 2021. március 22-én indult egy Szojuz-2.1a rakétával a Bajkonur Kozmodrómból, a felbocsátást mi is élőben közvetíttük Youtube-csatornánkon:

Szerző: Pál András

Dark mode powered by Night Eye