Az első magyar asztrofizikai műhold, a GRBAlpha 1000 napja az űrben!

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Ma napra pontosan 1000 napja indult az első hazai fejlesztésű asztrofizikai műhold, a GRBAlpha. Ez az egy egységes CubeSat ezáltal a világ eddigi legkisebb csillagászati űrobszervatóriuma is egyben. A magyar vezetésű küldetés elsődleges célja egy technológiai demonstáció, miszerint vajon megvalósítható-e ilyen kis méretben — és ennek következményeként kis fogyasztással – egy gamma-kitöréseket vizsgáló műszer. A küldetés első 1000 napja egyértelműen siker: a kis műhold több mint száz kitörést detektált. A gamma-kitörések az Univerzum legenergikusabb eseményei közé tartoznak, melyet — jelen ismereteink szerint — összeolvadó neutroncsillagok-fekete lyukak vagy szupernova-robbanások keltenek, és néhány másodpercestől néhány perc hosszúságig tartanak. Mivel a légkör elnyeli ezeket a rövid hullámhosszú sugárzást, a gamma-felvillanások felfedezése és közvetlen tanulmányozása így csak az űrből lehetséges.

Ábra: A GRBAlpha szerkezeti elemei (balról jobbra): gamma-detektor, adatgyűjtő-, feldolgozó és tároló egység, fedélzeti számítógép + GPS vevő, szenzorok, tápegység, rádiómodulok, antenna-modul.

„A folyamatos üzemeltetés mellett műhold fejlesztése azonban nem áll le még így majd három év után sem” – mondta Pál András, a projekt vezetője és a deketor-rendszer fejlesztője. Jelenleg is fejlesztés alatt áll a földi vevőrendszer kiterjesztése, a rádiós adatletöltés hatékonyságának növelése valamint a fedélzeti adatfeldolgozó rendszer frissítése egyaránt. Ez utóbbinak egyik fő célja hogy a GRBAlpha is egy hatékony felfedező műszerré váljon – azaz elsőként detektálhasson gamma-kitöréseket valamint ezeket a felfedezéseket mielőbb „lejuttassa” a Földre hozzánk.

A GRBAlpha űrbéli ábrázolása Dr. Vincze Miklós nagyszerű festményén.

A műhold 2021. március 22-én indult egy Szojuz-2.1a rakétával a Bajkonur Kozmodrómból, a felbocsátást mi is élőben közvetíttük Youtube-csatornánkon:

Szerző: Pál András

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye