Az első tesztet sikeresen teljesítette a Starship SN-6

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Tegnap megkezdődött Boca Chicaban a következő Starship prototípusnak, az SN-6 a tesztsorozata. Miután múlt héten átszállították az összeszerelő csarnokból és felrakták a tesztpadra, a szokásos eljárás keretében a Raptor hajtómű működését és erőhatásait szimuláló hidraulikus állványt is aláhelyezték. Az első útlezárásra tegnap kaptak először engedélyt a SpaceX mérnökei és meg is kezdődött a tesztelés, amelyet mi is élőben közvetítettünk egy ideig, ám a látványosabb részre már csak a lezárást kitolva, helyi idő szerint este 5-6 óra körül került sor.
Az SN-6 nyomástesztje során az üzemanyagtartályokat ellenőrizték, esetleges szivárgás vagy nyomásvesztés jeleit keresve, de a törzs és a tartályok sikerrel vették az első akadályt. Ezzel a következő tesztelési fázisba léphet a SpaceX: ma reggelre már ki is szerelték a nyomásszimulátort a prototípus alól, és valószínűleg pár napon belül beszerelnek egy új Raptort, amivel előbb egy statikus hajtóműtesztet, majd ennek sikeres kimenetele után egy újabb 150 méteres ugrást hajthatnak végre.

A Starship SN-6 a jegesedési fázisban
Forrás: LabPadre
Dark mode powered by Night Eye