Az épülő új indítókomplexum Vosztocsnijban – 2. rész

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Folyik az építkezés Vosztocsnijban! Az előző cikk óta eltelt időben a még mindig épülő toronyra felszerelték az első technológiai berendezést, egy masszív, körülbelül 5 tonna tömegű hőcserélőt. Ez a felső fokozat cseppfolyósított oxigén töltőrendszerének egyik fő eleme. A hőcserélő a torony 7. szintjén található. A berendezés lényege hogy biztosítsa a mélyhűtött oxigén meghatározott hőmérsékletének paramétereit, amelyet a felső fokozat tankolására használnak. Mindeközben a munkálatok eléggé felgyorsultak, 3 nap alatt a torony 8. és 9. szintje is a helyére került!

Az űrhajózás világnapja alkalmából április 12-én a Vosztocsnij Kozmodrómba látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, és az ő meghívásának eleget téve Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is megjelent. A találkozón fontos megállapodásokat kötöttek arról, hogy a jövőben a két ország az űrszektorban is együtt szándékozik dolgozni. Tervben van egy új, nagy pontosságú földmegfigyelő műhold létrehozása, plazmahajtóművek fejlesztése, illetve ami a legfontosabb, Fehéroroszország részvétele a Vosztocsnij Kozmodróm építésében. Azóta pedig az orosz elnök alá is írta a törvényt, amely lehetővé teszi a Roszkoszmosz számára, hogy Fehéroroszország állampolgárait és vállalatait bevonja az indítókomplexum építésébe, nevezetesen a földi infrastruktúra és számos objektum építésébe, illetve rekonstrukcióhoz kapcsolódó munkavégzésbe és szolgáltatások elvégzésébe. Plusz információ még, hogy Fehéroroszország szeretné, ha a jövőben a Roszkoszmosz repülési lehetőséget biztosítana fehérorosz űrhajósok számára.

Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye