Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet, hiszen az Európai Űrügynökség (ESA) 522 millió eurós keretszerződést kötött a Thales Alenia Space által vezetett konzorciummal, hogy további fejlesztésekre kerülhessen sor. Ez a lépés azért vált szükségessé, mert az eredetileg a Roszkoszmosz által szállított kulcsfontosságú elemek nem állnak rendelkezésre a háborús helyzet miatt felmondott együttműködés következtében. Így tehát Európa kénytelen saját maga kifejleszteni és előállítani a hiányzó komponenseket, melyhez tavaly a NASA is hozzájárult 30 millió dollárral.

Az odaítélt szerződés több részletre oszlik: a megállapodás magában foglalja többek között a már megépített elemek karbantartását és korszerűsítését, de a vállalat feladata lesz továbbá az összeszerelés, az integráció, a tesztelés is. A francia, svájci és spanyol leányvállalatok felelnek majd például a védőburkolatért (aeroshell), az ejtőernyőért, és a rover meghajtásáért felelős elektronikáért. Az Airbus Defence & Space vállal felelősséget a marsjáróért, valamint a leszállómodul mechanikai, hő- és hajtóműrendszereiért, az ArianeGroup a fentebb említett burkolat hővédelméért, a németországi OHB az ún. hordozómodulért, az olaszországi ALTEC pedig az irányítóközpontért (Rover Operations Control Center – ROCC).

Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye