Az ESA által biztosított Lunar Gateway modulok új nevet kapnak

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A minap érkezett egy remek hír – melyről mi is beszámoltunk -, miszerint jól halad a Lunar Gateway építése, ami annyit tesz, hogy sikeresen befejezték a lakóegységének vázszerkezetét. Az ESA, vagyis az Európai Űrügynökség most újabb információval állt elő a jövőbeli Hold körül keringő űrállomással kapcsolatban, mely ugyan kevésbé látványos, mégis pozitívnak tekinthető a projekt előrehaladásának szempontjából. Változás éri az ESA által biztosított modulokat, szám szerint három darabot, amelyek eddig I-Hab, ERM (ESPRIT Refuelling Module), és ESPRIT HALO-Lunar Communication System (HLCS) néven voltak ismertek.

Lunar I-Hab (korábban I-Hab)

Ez a nyomás alatt lévő lakómodul lakóhelyet biztosít majd a fedélzeten szolgálatot teljesítő személyzet számára, helyszínt a kísérletek elvégzéséhez, valamint dokkolóportokat az érkező  űrhajóknak. A HALO egységgel együtt, mely a NASA-nak köszönhető, négy űrhajós akár három hónapig is az állomáson tartózkodhat.

Lunar View (korábban ERM)

A Nemzetközi Űrállomás Cupola moduljához hasonlóan a Lunar View is lebilincselő kilátást garantál majd az űrhajósoknak a Hold felszínére. Mindemellett üzemanyag-utántöltő szerepet is betölt, valamint tárolóhelyet is biztosít.

Lunar Link (korábban ESPRIT HLCS)

A Lunar Link fő feladata, hogy megkönnyítse a kommunikációt az állomás és a Hold felszínén található eszközök (roverek, leszállóegységek), továbbá a Hold körül keringő műholdak között. A rendszert a HALO modulra fogják telepíteni.

Forrás: ESA/Karen Lochtenberg
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye