Az ESA mindkét űrszondája elhaladt a Vénusz mellett

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Frissítés!

Az ESA közzétett egy animációt a BepiColombo Vénusz melletti elhaladásáról. Az űrszonda összesen 89 képet készített a bolygóról, miközben elrepült mellette. A sorozat augusztus 10-én magyar idő szerint 15: 41-től, augusztus 11-én 14: 21-ig tartó időintervallumban készült. A legközelebbi kép a Vénusztól 552 km távolságból készült, a legtávolabbi pedig 600 000 km-ről.

A BepiColombo elhaladása a Vénusz mellett. Forrás: ESA

Ahogy nemrégiben írtunk róla, a Solar Orbiter és a BepiColombo mindössze 33 órás különbséggel fognak elrepülni a Vénusz mellett, hogy felhasználják a bolygó gravitációs erejét egy hintamanőver végrehajtásához.

Először augusztus 9-én a Solar Orbiter haladt el a Vénusz mellett 7995 km magasságban, majd 33 órával később, a BepiColombo következett. Utóbbi képeket is készített a bolygóról, amiből egyet az ESA már publikált is.

A Vénusz a BepiColombo-ról fényképezve. Forrás: ESA

A felvétel augusztus 10-én készült, magyar idő szerint 15:57-kor, 1573 km-es magasságból. Ez 6 perccel azután történt, hogy az űrszonda elérte pályájának Vénuszhoz viszonyított legközelebbi pontját, az 552 km-t.

A kép bal felső sarkában a Mercury Planetary Orbiter (MPO, vagy szállítómodul) nagy nyereségű antennája és az űrhajó testének egy része látható a Vénusz előtt. Sajnos az eszköz csak 1024×1024 pixel felbontású képet tudott készíteni, ugyanis a Merkúrig tartó útja során a BepiColombo elsődleges kameráját a szállítómodul takarja el pajzsként.

Az ESA egy másik érdekességet is megosztott a megközelítéssel kapcsolatban: a Vénusz által visszavert napsugárzás az űrszonda hőmérsékletét 50°C-kal növelte meg.

Remélhetőleg hamarosan még több kép érkezik, amelyekkel majd frissítjük cikkünket.

Dark mode powered by Night Eye