Az ESA műholdjának életét zenébe foglalták

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

Pár hónapja számoltunk be arról, hogy az Európai Űrügynökség Aeolus névre hallgató műholdja visszatér a Föld légkörébe. A szatellit életútja, valamint tudományos munkája azonban nem merül feledésbe, hiszen az ESA összefogott Jamie Perera zeneszerzővel, hogy a küldetés ideje alatt, és az Aladin lézer által összegyűjtött adatok felhasználásával komponáljon egy fúvószenekari darabot. A hangokat részben hivatásos zenészek játszották, melyeket kiegészítettek különféle mintákkal.

A 30 perces darabban, melyet ide kattintva hallgathattok meg, minden másodperc egy nap az Aeolus életében, továbbá az a szél, amellyel kapcsolatban a Föld körül keringve naponta 16-szor végzett méréseket. A hangmagasságot, a hanghosszúságot és a hangerősséget ennek során úgy hozták létre, hogy a műhold különféle adattípusait zenei paraméterekké alakították, amiket ezt követően leképezték a különböző fúvós hangszerek tartományaira.

A legmagasabb hangok a piccolo (pikoló) hangjai, a regiszter alján pedig a fagott és a basszusklarinét szólal meg. A kettő között a klarinétokon, fuvolákon és oboákon keresztül hallhatjuk a szél sebességét, a levegő hőmérsékletét, a légnyomást és a felhősűrűséget. Mindemellett olyan eseményeket is meghallhatunk a darabban, mint a dobok által megjelenített vulkánkitörések, vagy a szél hangján megszólaló hurrikánok.

  • Piccolo: a felhők csúcsa
  • Fuvola: a felhők sűrűsége
  • Oboa: szélhőmérséklet
  • Klarinét 1: szélsebesség
  • Klarinét 2: légnyomás
  • Fagott/Basszusklarinét: földfelszín

Dark mode powered by Night Eye