Az ESA műholdjának életét zenébe foglalták

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Pár hónapja számoltunk be arról, hogy az Európai Űrügynökség Aeolus névre hallgató műholdja visszatér a Föld légkörébe. A szatellit életútja, valamint tudományos munkája azonban nem merül feledésbe, hiszen az ESA összefogott Jamie Perera zeneszerzővel, hogy a küldetés ideje alatt, és az Aladin lézer által összegyűjtött adatok felhasználásával komponáljon egy fúvószenekari darabot. A hangokat részben hivatásos zenészek játszották, melyeket kiegészítettek különféle mintákkal.

A 30 perces darabban, melyet ide kattintva hallgathattok meg, minden másodperc egy nap az Aeolus életében, továbbá az a szél, amellyel kapcsolatban a Föld körül keringve naponta 16-szor végzett méréseket. A hangmagasságot, a hanghosszúságot és a hangerősséget ennek során úgy hozták létre, hogy a műhold különféle adattípusait zenei paraméterekké alakították, amiket ezt követően leképezték a különböző fúvós hangszerek tartományaira.

A legmagasabb hangok a piccolo (pikoló) hangjai, a regiszter alján pedig a fagott és a basszusklarinét szólal meg. A kettő között a klarinétokon, fuvolákon és oboákon keresztül hallhatjuk a szél sebességét, a levegő hőmérsékletét, a légnyomást és a felhősűrűséget. Mindemellett olyan eseményeket is meghallhatunk a darabban, mint a dobok által megjelenített vulkánkitörések, vagy a szél hangján megszólaló hurrikánok.

  • Piccolo: a felhők csúcsa
  • Fuvola: a felhők sűrűsége
  • Oboa: szélhőmérséklet
  • Klarinét 1: szélsebesség
  • Klarinét 2: légnyomás
  • Fagott/Basszusklarinét: földfelszín
Dark mode powered by Night Eye