Az Europa erősen töredezett jeges kérge

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Sorban érkeznek az újabbnál újabb felvételek a Jupiter holdjáról, melyet a NASA Juno űrszondája készített 2022. szeptember 29-i elrepülése során. Ezúttal egy részletgazdag, nagy felbontású fotó érkezett az Europáról, helyesebben annak egy rejtélyes régiójáról, amit az űreszköz SRU (Stellar Reference Unit) műszere készített. A kép a hold felszínének mintegy 150 kilométer x 200 kilométer nagyságú területét öleli fel, és egy olyan térséget mutat be, melyet finom barázdák és kettős gerincek hálózata borít. Nagyjából középen egy felszíni vonás látható, ami egy zenei negyedhangra emlékeztet, mérete észak-déli irányban 67, kelet-nyugati irányban pedig 37 kilométer. A felvételen sötét foltok és fehér pontok is feltűnnek. Előbbiekről nincs pontos információ, úgy jellemezték őket, hogy valószínűleg valamilyen alulról a felszínre törő anyaghoz kapcsolódhatnak. Utóbbiakról konkrétabb adat áll rendelkezésre, mégpedig, hogy az Europa körüli erős sugárzási környezetből származó nagy energiájú részecskék behatolását jelzik.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI

A Juno a fekete-fehér kép elkészítéséhez csillagkövető kameráját, az ún. Stellar Reference Unit (SRU) műszerét hívta segítségül, ami mintegy 412 kilométeres távolságból rögzítette az általa látottakat. A pixelenként 256-340 méter közötti felbontású fotót akkor rögzítették, amikor az űrszonda másodpercenként kb. 24 kilométeres sebességgel száguldott a felszín egy olyan éjszakai régiója felett, melyet a Jupiter felhőiről visszaverődő napfény halvány megvilágításban részesített. Szerencsére az SRU a gyenge fényviszonyokra lett tervezve, így nem okozott gondot számára a fény hiánya a leképezés során.

„Ez a kép hihetetlen részletességgel tár fel egy olyan régiót, amelyet korábban ilyen felbontásban és ilyen árulkodó megvilágítási körülmények között még nem képeztek le” – mondta Heidi Becker, az SRU vezető társkutatója. Továbbá hozzátette: „Az, hogy a csapat a csillagkövető kamerát tudományos célokra használja, nagyszerű példája a Juno úttörő képességeinek. Ezek a tulajdonságok annyira érdekesnek tűnnek. Ha megértjük, hogyan alakultak ki, és hogyan kapcsolódnak az Europa történetéhez -, akkor információt kapunk a jeges kérget formáló belső és külső folyamatokról.”

Az elkövetkező hetekben nem csak az SRU tudósai lesznek elfoglalva az adatok elemzésével. A Juno 45. Jupiter körüli keringése során az űrszonda összes tudományos műszere adatokat gyűjtött mind az Europa melletti elrepülés során, mind pedig akkor, amikor szűk 7 és félórával később átrepült a Jupiter pólusai felett. Mint láthatjuk, még rengeteg érdekes felvétel, és adat fog napvilágot látni, melyekre érdemes lesz odafigyelni.

Dark mode powered by Night Eye