Az Európai Bizottság amerikai segítséget kérne a Galileo-műholdak pályára állításához

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Egy, a napokban közzétett hír szerint az Európai Bizottság amerikai segítséget kérne a Galileo navigációs műholdak új változatának indításához. Ezzel kapcsolatban már benyújtásra került kérelmük, melyet az uniós országok felé intéztek, és amivel zöld utat szeretnének ehhez az eseti megállapodáshoz. A Bizottság úgy véli, hogy csak a SpaceX Falcon-9, valamint a ULA (United Launch Alliance) Vulcan hordozórakétája lenne alkalmas arra, hogy az egyenként 700 kilogrammos szatelliteket űrbe juttassa.

Erre a lépésre azért van szükség, mert az ArianeGroup által kifejlesztett Ariane-5 hamarosan nyugdíjazásra kerül, így a francia nehézrakéta nem opció. A helyébe lépő Ariane-6 pedig csak valamikor év végén indulhat első útjára. Korábbi tervek szerint az űreszközök Szojuz rakétákkal indultak volna, ám az orosz-ukrán háború hatására két erre irányuló küldetés is törlésre került.

A Galileo-műholdak nagy pontosságú navigációs adatokat sugároznak vissza a Földre, valamint egy titkosított szolgáltatást is nyújtanak a kormányzati szervek számára. Ez azt jelenti, hogy a missziókat csak az EU területéről, szigorú biztonsági szabályok mellett lehet végrehajtani. Így tehát elengedhetetlen egy, a fentebb is említett biztonsági megállapodás az Egyesült Államokkal.

Egy korábbi Falcon-9 indítás. Forrás: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye