Az Európai Bizottság amerikai segítséget kérne a Galileo-műholdak pályára állításához

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Egy, a napokban közzétett hír szerint az Európai Bizottság amerikai segítséget kérne a Galileo navigációs műholdak új változatának indításához. Ezzel kapcsolatban már benyújtásra került kérelmük, melyet az uniós országok felé intéztek, és amivel zöld utat szeretnének ehhez az eseti megállapodáshoz. A Bizottság úgy véli, hogy csak a SpaceX Falcon-9, valamint a ULA (United Launch Alliance) Vulcan hordozórakétája lenne alkalmas arra, hogy az egyenként 700 kilogrammos szatelliteket űrbe juttassa.

Erre a lépésre azért van szükség, mert az ArianeGroup által kifejlesztett Ariane-5 hamarosan nyugdíjazásra kerül, így a francia nehézrakéta nem opció. A helyébe lépő Ariane-6 pedig csak valamikor év végén indulhat első útjára. Korábbi tervek szerint az űreszközök Szojuz rakétákkal indultak volna, ám az orosz-ukrán háború hatására két erre irányuló küldetés is törlésre került.

A Galileo-műholdak nagy pontosságú navigációs adatokat sugároznak vissza a Földre, valamint egy titkosított szolgáltatást is nyújtanak a kormányzati szervek számára. Ez azt jelenti, hogy a missziókat csak az EU területéről, szigorú biztonsági szabályok mellett lehet végrehajtani. Így tehát elengedhetetlen egy, a fentebb is említett biztonsági megállapodás az Egyesült Államokkal.

Egy korábbi Falcon-9 indítás. Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye