Az Európai Bizottság amerikai segítséget kérne a Galileo-műholdak pályára állításához

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Egy, a napokban közzétett hír szerint az Európai Bizottság amerikai segítséget kérne a Galileo navigációs műholdak új változatának indításához. Ezzel kapcsolatban már benyújtásra került kérelmük, melyet az uniós országok felé intéztek, és amivel zöld utat szeretnének ehhez az eseti megállapodáshoz. A Bizottság úgy véli, hogy csak a SpaceX Falcon-9, valamint a ULA (United Launch Alliance) Vulcan hordozórakétája lenne alkalmas arra, hogy az egyenként 700 kilogrammos szatelliteket űrbe juttassa.

Erre a lépésre azért van szükség, mert az ArianeGroup által kifejlesztett Ariane-5 hamarosan nyugdíjazásra kerül, így a francia nehézrakéta nem opció. A helyébe lépő Ariane-6 pedig csak valamikor év végén indulhat első útjára. Korábbi tervek szerint az űreszközök Szojuz rakétákkal indultak volna, ám az orosz-ukrán háború hatására két erre irányuló küldetés is törlésre került.

A Galileo-műholdak nagy pontosságú navigációs adatokat sugároznak vissza a Földre, valamint egy titkosított szolgáltatást is nyújtanak a kormányzati szervek számára. Ez azt jelenti, hogy a missziókat csak az EU területéről, szigorú biztonsági szabályok mellett lehet végrehajtani. Így tehát elengedhetetlen egy, a fentebb is említett biztonsági megállapodás az Egyesült Államokkal.

Egy korábbi Falcon-9 indítás. Forrás: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye