Az Európai Űrügynökség (ESA) első űrhajósai

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

44 évvel ezelőtt a mai napon, 1978. március 28-án hirdetett először űrhajósfelvételt az Európai Űrügynökség (ESA). A tagállamok először saját országukban bonyolították le a kiválasztási folyamatot, aminek végén összesen 53 jelöltet álltottak ki. 1978-ra végül négy űrhajósjelöltet választott ki az ESA, akik az amerikai űrrepülőgéppel utaznak majd, mint küldetés specialisták.

A 4 űrhajós a svájci Claude Nicollier, a német Ulf Merbold, a holland Wubbo Ockels, és az olasz Franco Malerba voltak.

Claude Nicollier, Ulf Merbold, Wubbo Ockels, Franco Malerba

A tervek szerint az európai űrhajósok a Spacelab küldetéseken utaznak majd. A Spacelab modul egy mikrogravitációs laboratórium, amit az űrsikló rakterében juttatnak a világűrbe, és olyan kísérleteket is el tudnak rajta végezni, ami az űrrepülőgép kabinjában nem fért el. A modul önállóan nem használható, csak az űrsiklókkal. A NASA és ESA közötti megállapodás szerint az ESA két modult gyártott a Spacelabből: az LM-1 jelűért cserébe európai űrhajósok utaznak majd a Spacelab küldetéseken, az LM-2-t pedig a NASA megvásárolja az Európai Űrügynökségtől. 1983 és 2000 között összesen 25 alkalommal járt Spacelab modul a világűrben.

A Spacelab-1 a Columbia rakterében felkészítés alatt 1983-ban

Az első ESA űrhajósok közül a német Ulf Merbold jutott fel előszőr, az 1983-as STS-9 misszión volt küldetés-specialista. 1992-ben az STS-42 fedélzetén járt másodszor a világűrben, 1994-ben pedig az első európai űrhajós lett a Mir űrállomáson.

Ulf Merbold

A holland Wubbo Ockels 1985-ben, az STS-61-A küldetésen utazott a Challenger űrrepülőgéppel, ez volt a 4. Spacelab misszió. Érdekesség, hogy ez a küldetés volt az első, amit Nyugat-Németországból irányítottak, ugyanis két német űrhajós is a fedélzeten volt, illetve ez volt a Challenger utolsó sikeres missziója az 1986-os katasztrófája előtt. Ockels később nem utazott többet, azonban fizikusként jelentős eredményeket ért el.

Wubbo Ockels

A svájci Claude Nicollier sokat várt az első lehetőségre, végül 1992-ben jutott fel az STS-46 fedélzetén, olasz kollégájával Franco Malerbával. Nicollier később még 3 alkalommal repült az űrrepülőgéppel, ezek közül 2 misszió a Hubble űrtávcső javítása volt. Az 1999-es STS-103 küldetésen (ami a harmadik Hubble misszió volt) ő lett az első európai űrhajós, aki űrrepülőgépről kilépve végzett el űrsétát.

Claude Nicollier

Az olasz Franco Malerba a fent említett STS-46 küldetésen járt a világűrben, ő volt az első olasz állampolgár, aki űrutazást tett. Később politikai pályára lépett, képviselő és az Európai Parlament tagja lett.

Franco Malerba

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye