Az Európai Űrügynökség tenyérméretű hajtóművet fejleszt

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Az ATHENA egy tenyérméretű meghajtási rendszer (Adaptable THruster based on Electrospray powered by Nanotechnology), amelyet az ESA fejleszt a jövőbeli űrmissziók számára.  Mikro- és nanotechnológiát alkalmazva egy szilíciumdarabkára hét darab, a képen is jól látható tömböt marnak, melyek mindegyike több mint 500, tűhegynyi lyukkal rendelkezik. Utóbbiakon keresztül távoznak azok az ionok, amelyeket egy elektrosztatikus mező gyorsít fel annak érdekében, hogy maximalizálják a tolóerőt.

Az ionos folyadék felületi feszültsége és az imént említett elektrosztatikus mező közötti kölcsönhatás ionokat hoz létre, amelyek nagy sebességgel (nagyságrendileg 20 km/s) kifújhatók, így létrehozva a műhold mozgatásához szükséges energiát.

Forrás: IENAI Space

Az ún. „elektrospray” technológia előnyeihez sorolhatjuk, hogy a tolóerő nagymértékben testre szabható, nem mérgező „zöld” hajtóanyagokat használ, továbbá költséghatékony megoldást garantál a kis méretű műholdak meghajtására. Mindemellett szabadon csoportosíthatóak, így akár egy 50 kg-os műhold számára is képesek biztosítani a kellő tolóerőt. A projekttel kapcsolatban egyelőre annyi látott még napvilágot, hogy átment az előzetes ellenőrzésen, és a tervek szerint a jövő év végére készülhet el a végleges produktum.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye