Az Európai Űrügynökség tenyérméretű hajtóművet fejleszt

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Az ATHENA egy tenyérméretű meghajtási rendszer (Adaptable THruster based on Electrospray powered by Nanotechnology), amelyet az ESA fejleszt a jövőbeli űrmissziók számára.  Mikro- és nanotechnológiát alkalmazva egy szilíciumdarabkára hét darab, a képen is jól látható tömböt marnak, melyek mindegyike több mint 500, tűhegynyi lyukkal rendelkezik. Utóbbiakon keresztül távoznak azok az ionok, amelyeket egy elektrosztatikus mező gyorsít fel annak érdekében, hogy maximalizálják a tolóerőt.

Az ionos folyadék felületi feszültsége és az imént említett elektrosztatikus mező közötti kölcsönhatás ionokat hoz létre, amelyek nagy sebességgel (nagyságrendileg 20 km/s) kifújhatók, így létrehozva a műhold mozgatásához szükséges energiát.

Forrás: IENAI Space

Az ún. „elektrospray” technológia előnyeihez sorolhatjuk, hogy a tolóerő nagymértékben testre szabható, nem mérgező „zöld” hajtóanyagokat használ, továbbá költséghatékony megoldást garantál a kis méretű műholdak meghajtására. Mindemellett szabadon csoportosíthatóak, így akár egy 50 kg-os műhold számára is képesek biztosítani a kellő tolóerőt. A projekttel kapcsolatban egyelőre annyi látott még napvilágot, hogy átment az előzetes ellenőrzésen, és a tervek szerint a jövő év végére készülhet el a végleges produktum.

Dark mode powered by Night Eye