Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még évekig folytathatja kutatómunkáját.

A NASA szeptember 29-én jelentette be, hogy meghosszabbítja a New Horizons küldetését, amelynek támogatása jelenleg a 2024-es pénzügyi év végéig (2024. szeptember 30-ig) szól. A múlt heti bejelentés alapján az űrszonda egészen az évtized végéig folytathatja útját, amikor a számítások szerint elhagyja a Kuiper-övet. A 2025-ös pénzügyi évtől kezdődő új küldetés középpontjában a heliofizikai (a Napban zajló fizikai folyamatokkal foglalkozó tudományág) adatok gyűjtése áll majd, miközben az űrszonda kilép a Naprendszerből, de addig is adatokat gyűjthet egy újabb, a Kuiper-övben található objektum melletti elhaladással.

A New Horizons küldetése igen sikeresnek mondható: az űreszköz 2006. január 19-én  kezdte meg útját, 2015 közepén végrehajtotta fő célkitűzését, azaz a Plútó és holdjainak fél éves tanulmányozását, majd tovább repült a Kuiper-övbe, mely a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv. Ott a 486958 Arrokoth vagy korábbi becenevén Ultima Thule nevű kisbolygót vette szemügyre, miközben elhaladt mellette. Ez a jelenleg legtávolabbi és legkezdetlegesebb objektum, mely még a Naprendszerben található.

A New Horizons űrszonda felvétele a Plútóról 450.000 km távolságból. Forrás: NASA
Az Ultima Thule. Forrás: NASA

A mostani döntés értelmében az űrszondának lehetősége lesz egy újabb Kuiper-övbeli obejktum mellett elhaladni, ami tovább bővítheti ismeretünket a külső Naprendszerről. Bár jelenleg nincs beazonosított objektum a New Horizons hatósugarán belül, új útvonalának köszönhetően a szakemberek hamarosan kijelölhetnek egy új célpontot.

A New Horizons jövője korábban kétségessé vált, amikor a NASA úgy döntött, hogy csak 2024-ig hosszabbítja meg az űrhivatal bolygótudományi részlegéhez tartozó küldetést, majd egy javaslat alapján áthelyezték volna a heliofizikai részlegére. Ezt a lépést Alan Stern, a küldetés vezető kutatója, a Southwest Research Institute munkatársa elutasította, és azzal érvelt, hogy a lépés megakadályozná, hogy az eredeti küldetés csapata további munkát végezzen a bolygótudomány területén. Végül az a döntés született, hogy az új, kiterjesztett küldetést a NASA heliofizikai és bolygótudományi részlege közösen irányítja, elsősorban a bolygótudomány finanszírozásában. Az űrhivatal értékelni fogja a New Horizons küldetés költségvetési hatását az eredeti kutatási terven túlmenően, de hozzátették, hogy a küldetés folytatása kihatással lehet a jövőbeli projektekre. A NASA 2022-ben 9,5 millió dollárt költött a New Horizons-ra, és 9,7 millió dollárt javasolt a misszió finanszírozására a 2024-es költségvetési javaslatában.

A New Horizons illusztrációja a Kuiper-övben. Forrás: JHUAPL/SwRI

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye