Az idei év első Ariane-5 indítása

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A 2022-es év első Ariane-5 startjára a tervek szerint június 22-én kerülhet sor a Guyana Űrközpont ELA-3 indítóállásáról. A hordozó orrkúpja alatt két műhold is helyet foglal, mégpedig a malajziai Measat műhold-üzemeltető Measat-3d, és az állami finanszírozású NewSpace India Limited GSAT-24 műholdja. A távközlésért felelős műholdpárost geostacionárius pályára fogja állítani az Ariane-5.

A Maesat-3d elnevezésű szatellit a Measat-3a és Measat-3b műholdakhoz hasonlóan 91,5°-os keleti pályán helyezkedik majd el, hogy Malajziában műholdas szolgáltatást nyújtson a korlátozott vagy földi hálózattal nem rendelkező területeken. Emellett redundanciát és további kapacitást is biztosítani fog. A műhold C- és Ku-sáv segítségével közvetlen televíziós műsorszórást és más távközlési szolgáltatásokat tesz lehetővé, a Ka-sáv pedig az internetkapcsolathoz járul hozzá. Továbbá rendelkezik L-sávval is a dél-koreai KT SAT műhold-üzemeltető számára, amellyel hozzájárul a GPS pontosságának növeléséhez. A szatellit megközelítőleg 6 tonna, működési élettartama pedig 19 év.

A Maesat látványterve. Forrás: Airbus Defence and Space

A GSAT-24 egy 4 tonnás, Ku-sávú kommunikációs műhold, amelyet az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) épített az ISRO kereskedelmi részlege számára, mely a NewSpace India Limited (NSIL) nevet viseli. A szatellit kiváló minőségű televíziós, távközlési és műsorszóró szolgáltatásokat fog nyújtani India felett. A GSAT-24 lesz a 25. indiai műhold, amelyet az Arianespace állít pályára.

A GSAT-24 látványterve. Forrás: NewSpace India Limited (NSIL) / Spacenews

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye