Az idei év első Ariane-5 indítása

Kapcsolódó

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Folytatódott a Jaokan műholdhálózat bővítése is

Nem csak a SpaceX indítja serényen saját Starlink műholdjait,...

A 2022-es év első Ariane-5 startjára a tervek szerint június 22-én kerülhet sor a Guyana Űrközpont ELA-3 indítóállásáról. A hordozó orrkúpja alatt két műhold is helyet foglal, mégpedig a malajziai Measat műhold-üzemeltető Measat-3d, és az állami finanszírozású NewSpace India Limited GSAT-24 műholdja. A távközlésért felelős műholdpárost geostacionárius pályára fogja állítani az Ariane-5.

A Maesat-3d elnevezésű szatellit a Measat-3a és Measat-3b műholdakhoz hasonlóan 91,5°-os keleti pályán helyezkedik majd el, hogy Malajziában műholdas szolgáltatást nyújtson a korlátozott vagy földi hálózattal nem rendelkező területeken. Emellett redundanciát és további kapacitást is biztosítani fog. A műhold C- és Ku-sáv segítségével közvetlen televíziós műsorszórást és más távközlési szolgáltatásokat tesz lehetővé, a Ka-sáv pedig az internetkapcsolathoz járul hozzá. Továbbá rendelkezik L-sávval is a dél-koreai KT SAT műhold-üzemeltető számára, amellyel hozzájárul a GPS pontosságának növeléséhez. A szatellit megközelítőleg 6 tonna, működési élettartama pedig 19 év.

A Maesat látványterve. Forrás: Airbus Defence and Space

A GSAT-24 egy 4 tonnás, Ku-sávú kommunikációs műhold, amelyet az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) épített az ISRO kereskedelmi részlege számára, mely a NewSpace India Limited (NSIL) nevet viseli. A szatellit kiváló minőségű televíziós, távközlési és műsorszóró szolgáltatásokat fog nyújtani India felett. A GSAT-24 lesz a 25. indiai műhold, amelyet az Arianespace állít pályára.

A GSAT-24 látványterve. Forrás: NewSpace India Limited (NSIL) / Spacenews

Dark mode powered by Night Eye