Az idén már nem indul Japán Mars-küldetése

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A Japán Űrügynökség (JAXA) a napokban erősítette meg, hogy a Martian Moons eXploration (MMX, magyarul „Marsi Holdak Felfedezése”) elnevezésű küldetésüket a következő lehetséges indítási ablakra halasztották, így az 2024 helyett már csak 2026-ban veheti kezdetét. A decemberben jóváhagyott döntést akkor még nem kísérte bővebb indoklás, ám a friss bejelentés ezt is taglalta; részben az űreszközt indító H3 rakétát okolják a csúszásért.

A Mitsubishi Heavy Industries H3 rakétája a tavalyi évben repült először, ám márciusi debütáló küldetése kudarcba fulladt, hiszen a második fokozat hajtóműve nem gyulladt be, valószínűleg valamilyen elektromos hiba miatt. A JAXA december 27-én jelentette be, hogy a második H3 hordozó indítását jelen tervek szerint az idei év februárjára datálják, ami egy teszt hasznos terhet és két darab műholdat fog szállítani.

„A második H3 rakéta demonstrációs eredményeinek értékelése miatt, és figyelembe véve annak fontosságát, hogy elegendő időt biztosítsunk az MMX előzetes földi ellenőrzéséhez, a japán rakéták indítási ütemtervét felülvizsgáltuk.” – állt az ügynökség által a SpaceNews-hoz eljuttatott január 10-i közleményben.

Forrás: JAXA
Dark mode powered by Night Eye