Az idén már nem indul Japán Mars-küldetése

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A Japán Űrügynökség (JAXA) a napokban erősítette meg, hogy a Martian Moons eXploration (MMX, magyarul „Marsi Holdak Felfedezése”) elnevezésű küldetésüket a következő lehetséges indítási ablakra halasztották, így az 2024 helyett már csak 2026-ban veheti kezdetét. A decemberben jóváhagyott döntést akkor még nem kísérte bővebb indoklás, ám a friss bejelentés ezt is taglalta; részben az űreszközt indító H3 rakétát okolják a csúszásért.

A Mitsubishi Heavy Industries H3 rakétája a tavalyi évben repült először, ám márciusi debütáló küldetése kudarcba fulladt, hiszen a második fokozat hajtóműve nem gyulladt be, valószínűleg valamilyen elektromos hiba miatt. A JAXA december 27-én jelentette be, hogy a második H3 hordozó indítását jelen tervek szerint az idei év februárjára datálják, ami egy teszt hasznos terhet és két darab műholdat fog szállítani.

„A második H3 rakéta demonstrációs eredményeinek értékelése miatt, és figyelembe véve annak fontosságát, hogy elegendő időt biztosítsunk az MMX előzetes földi ellenőrzéséhez, a japán rakéták indítási ütemtervét felülvizsgáltuk.” – állt az ügynökség által a SpaceNews-hoz eljuttatott január 10-i közleményben.

Forrás: JAXA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye