Az Igazságügyi Minisztérium pert indított a SpaceX ellen

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A minisztérium augusztus 24-i bejelentésében közölte, hogy keresetet nyújtott be a bevándorlási joggal kapcsolatos ügyek intézéséért felelős hivatalhoz azon indokkal, miszerint a SpaceX több éven keresztül diszkriminálta a menedékjogot kapott személyeket, illetve menekülteket. Az Igazságügyi Minisztérium érvei közt szerepel, hogy a hawthorne-i magáncég jogellenesen tagadta meg az említett egyének foglalkoztatását.

A benyújtott kereset tartalmazza a SpaceX tisztviselőinek, köztük Elon Musknak több olyan nyilatkozatát is, melyek szerint a vállalat csak amerikai állampolgárokat és „zöldkártyával” rendelkezőket alkalmazhat annak érdekében, hogy megfeleljen az ITAR szabályozási rendszernek. A minisztérium azonban ezzel kapcsolatban is kifejtette véleményét, mégpedig, hogy az ITAR és más szabályozások értelmében a menedékjogot kapott személyek és menekültek szintén „amerikai személyeknek” minősülnek, tehát az állampolgárokkal és az állandó lakóhellyel rendelkezőkkel egy lapon kezelendők.

„Vizsgálatunk megállapította, hogy a SpaceX nem mérlegelte és nem alkalmazta tisztességesen a menedékjogot kapott személyeket és a menekülteket állampolgársági státuszuk miatt, és a szövetségi törvények megsértésével a képzettségüktől függetlenül tiltotta a felvételüket.” – mondta Kristen Clarke főügyészhelyettes.

Az Igazságügyi Minisztérium egyúttal arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a SpaceX-et a felvételi gyakorlatának megváltoztatására és a korábban elutasított pályázatok méltányos elbírálására. Előbbivel kapcsolatban már úgy fest, meg is történt a előrelépés, hiszen a magáncég álláshirdetéseiben már szerepel a kiegészítés a menekültekre, és a menedékjogot kapott személyekre vonatkozóan.

Egy korábbi indítás. Forrás: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye