Az Igazságügyi Minisztérium pert indított a SpaceX ellen

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A minisztérium augusztus 24-i bejelentésében közölte, hogy keresetet nyújtott be a bevándorlási joggal kapcsolatos ügyek intézéséért felelős hivatalhoz azon indokkal, miszerint a SpaceX több éven keresztül diszkriminálta a menedékjogot kapott személyeket, illetve menekülteket. Az Igazságügyi Minisztérium érvei közt szerepel, hogy a hawthorne-i magáncég jogellenesen tagadta meg az említett egyének foglalkoztatását.

A benyújtott kereset tartalmazza a SpaceX tisztviselőinek, köztük Elon Musknak több olyan nyilatkozatát is, melyek szerint a vállalat csak amerikai állampolgárokat és „zöldkártyával” rendelkezőket alkalmazhat annak érdekében, hogy megfeleljen az ITAR szabályozási rendszernek. A minisztérium azonban ezzel kapcsolatban is kifejtette véleményét, mégpedig, hogy az ITAR és más szabályozások értelmében a menedékjogot kapott személyek és menekültek szintén „amerikai személyeknek” minősülnek, tehát az állampolgárokkal és az állandó lakóhellyel rendelkezőkkel egy lapon kezelendők.

„Vizsgálatunk megállapította, hogy a SpaceX nem mérlegelte és nem alkalmazta tisztességesen a menedékjogot kapott személyeket és a menekülteket állampolgársági státuszuk miatt, és a szövetségi törvények megsértésével a képzettségüktől függetlenül tiltotta a felvételüket.” – mondta Kristen Clarke főügyészhelyettes.

Az Igazságügyi Minisztérium egyúttal arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a SpaceX-et a felvételi gyakorlatának megváltoztatására és a korábban elutasított pályázatok méltányos elbírálására. Előbbivel kapcsolatban már úgy fest, meg is történt a előrelépés, hiszen a magáncég álláshirdetéseiben már szerepel a kiegészítés a menekültekre, és a menedékjogot kapott személyekre vonatkozóan.

Egy korábbi indítás. Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye