Az indiai Pragyan holdjáró első kutatási eredményei

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet közzétette a Pragyan holdjáró első mérési eredményeit, melyek a Hold talajába történő 10 cm-es fúrás után születtek. Bár ez a mélység elsőre nem tűnik nagynak, de mivel a Hold déli pólusán korábban semmilyen eszköz nem szállt még le, így adatok sem álltak rendelkezésre. A jövőbeli hosszútávú holdbázis-programok számára viszont minden mérés rendkívül fontos, így sokkal inkább felértékelődik a Pragyan tudományos munkája.

A holdjáró által gyűjtött adatokat az alábbi diagram szemlélteti:

Kép forrása: ISRO

Érdemes megfigyelni, milyen gyors mértékben csökken a talaj hőmérséklete a felszínhez képest a pár cm-es furatban. Ez annak köszönhető, hogy a felszíni regolit és egyéb anyagok rendkívül jó hőszigetelők, így a légkör hiányában a közvetlenül a felszínt érő napsugárzás következtében rendkívül felhevülhet (még a déli pólusnál is, ahol a Nap alacsony állásszögben van folyamatosan). Azonban ahogy a Pragyan a talajba fúrt, nagy mértékű hőmérsékletbeli csökkenés mért.

A kapott adatok segíthetnek a kutatóknak abban is, hogy a talaj különböző rétegei adott mélységben mekkora mennyiségben őrízhették meg a vizet jég formájában, ami alapvető nyersanyag lesz a küldetések során a bázisok fenntartásához.

Dark mode powered by Night Eye