Az indiai Pragyan holdjáró első kutatási eredményei

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Az Indiai Űrkutatási Szervezet közzétette a Pragyan holdjáró első mérési eredményeit, melyek a Hold talajába történő 10 cm-es fúrás után születtek. Bár ez a mélység elsőre nem tűnik nagynak, de mivel a Hold déli pólusán korábban semmilyen eszköz nem szállt még le, így adatok sem álltak rendelkezésre. A jövőbeli hosszútávú holdbázis-programok számára viszont minden mérés rendkívül fontos, így sokkal inkább felértékelődik a Pragyan tudományos munkája.

A holdjáró által gyűjtött adatokat az alábbi diagram szemlélteti:

Kép forrása: ISRO

Érdemes megfigyelni, milyen gyors mértékben csökken a talaj hőmérséklete a felszínhez képest a pár cm-es furatban. Ez annak köszönhető, hogy a felszíni regolit és egyéb anyagok rendkívül jó hőszigetelők, így a légkör hiányában a közvetlenül a felszínt érő napsugárzás következtében rendkívül felhevülhet (még a déli pólusnál is, ahol a Nap alacsony állásszögben van folyamatosan). Azonban ahogy a Pragyan a talajba fúrt, nagy mértékű hőmérsékletbeli csökkenés mért.

A kapott adatok segíthetnek a kutatóknak abban is, hogy a talaj különböző rétegei adott mélységben mekkora mennyiségben őrízhették meg a vizet jég formájában, ami alapvető nyersanyag lesz a küldetések során a bázisok fenntartásához.

Dark mode powered by Night Eye