Az Ingenuity 25. repüléséről készült videó

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Egy korábbi cikkünkben már olvashattátok, hogy az Ingenuity 25. repülésével megdöntötte a korábban felállított rekordjait. Ennek során a 704 méter távolságot 5,5 m/s sebességgel tette meg, így ez lett a becenevén csak Ginny eddigi leghosszabb és leggyorsabb repülése. További információ a repülésekkel kapcsolatban, hogy az április 29-én teljesített 28. repülésével az Ingenuity összesen 6909 métert tett meg, és megközelítőleg 54 percet töltött a Mars légkörében.

A rekordrepülésnek számító 25. missziójáról a NASA közzétett egy felvételt, amit az Ingenuity fekete-fehér lefelé néző navigációs kamerája készített.

A videó első képkockája nagyjából egy másodperccel a repülés után kezdődik. Miután elérte a 10 méteres magasságot, a helikopter délnyugat felé vette az irányt, és kevesebb mint három másodperc alatt felgyorsult a maximális sebességére. A Ginny először egy homokfodros terület, majd a videó felénél több sziklamező fölött repült el. Útjának végén egy viszonylag sík és jellegtelen terep jelent meg alatta, amely jó leszállóhelyet biztosított a helikopter számára. A 161,3 másodperces repülésről készült videót körülbelül az ötszörösére gyorsították fel, ezáltal a felvétel kevesebb mint 35 másodpercre redukálódott. A leszállás azért nem került rögzítésre, mert a navigációs kamerát úgy programozták, hogy kikapcsoljon, amikor az Ingenuity 1 méteren belülre kerül a Mars felszínétől. Erre azért van szükség, hogy a fel- és leszállás során felvert por ne zavarja a navigációs rendszer működését.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye