Az Ingenuity 25. repüléséről készült videó

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Egy korábbi cikkünkben már olvashattátok, hogy az Ingenuity 25. repülésével megdöntötte a korábban felállított rekordjait. Ennek során a 704 méter távolságot 5,5 m/s sebességgel tette meg, így ez lett a becenevén csak Ginny eddigi leghosszabb és leggyorsabb repülése. További információ a repülésekkel kapcsolatban, hogy az április 29-én teljesített 28. repülésével az Ingenuity összesen 6909 métert tett meg, és megközelítőleg 54 percet töltött a Mars légkörében.

A rekordrepülésnek számító 25. missziójáról a NASA közzétett egy felvételt, amit az Ingenuity fekete-fehér lefelé néző navigációs kamerája készített.

A videó első képkockája nagyjából egy másodperccel a repülés után kezdődik. Miután elérte a 10 méteres magasságot, a helikopter délnyugat felé vette az irányt, és kevesebb mint három másodperc alatt felgyorsult a maximális sebességére. A Ginny először egy homokfodros terület, majd a videó felénél több sziklamező fölött repült el. Útjának végén egy viszonylag sík és jellegtelen terep jelent meg alatta, amely jó leszállóhelyet biztosított a helikopter számára. A 161,3 másodperces repülésről készült videót körülbelül az ötszörösére gyorsították fel, ezáltal a felvétel kevesebb mint 35 másodpercre redukálódott. A leszállás azért nem került rögzítésre, mert a navigációs kamerát úgy programozták, hogy kikapcsoljon, amikor az Ingenuity 1 méteren belülre kerül a Mars felszínétől. Erre azért van szükség, hogy a fel- és leszállás során felvert por ne zavarja a navigációs rendszer működését.

Dark mode powered by Night Eye