Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A kis helikopter április elején hat napon keresztül „csendben” volt, azaz elmaradt a kommunikációja a misszió csapatával. Minderről Travis Brown, az Ingenuity főmérnöke számolt be egy május 26-i, friss fejleményekről szóló tájékoztatójában. A jelenség eleinte nem adott okot az aggodalomra – tette hozzá, hiszen a napenergiával működő, és a téli évszakban veszteglő Ingenuity felváltva ki,- majd belépett éjszakai túlélési üzemmódjába. Ez bizonytalanná tette Ginny napi ébredési idejét, valamint egy nagyobb szikla is útját állta a helikopter és a Perseverance közti kommunikációnak. Utóbbi egyébként azért fontos láncszem, hiszen a rover az, ami továbbítja a parancsokat kis méretű társának.

A dolog akkor kezdett nyugtalanítóvá válni, mikor a marsjáró visszatért a kommunikációs hatótávolságba, és a helikopter továbbra sem adott életjelet magáról. „A gyenge távközlési teljesítményt hihető magyarázatnak tekintették, de volt ok kételkedni benne.” – magyarázta Brown. „Több mint 700 sol alatt, amikor a helikoptert üzemeltettük a Marson, egyszer sem tapasztaltunk teljes rádiókimaradást. Még a legrosszabb kommunikációs környezetben is mindig észleltük jelét az aktivitásnak.”

Forrás: JPL

Az Ingenuity csendje a 755. solon, azaz április 5-én kezdődött, majd végül a 761. solon ért véget. Egy második jel, a 762. marsi napon „megerősítette, hogy a helikopter valóban életben van, ami nagy megkönnyebbülést jelentett a csapat számára.” – írta Brown. Ezt követte az 50., majd április 22-én az 51. repülése, ám azóta nem emelkedett a magasba a kis marsi helikopter.

A Jezero-kráterbe hamarosan visszatér a nyár, de a kommunikációs problémák Brown szerint az évszakváltás után is fennmaradhatnak. Ez azért van, mert az Ingenuity napelemtábláin nagy mennyiségű marsi por van, ami valószínűleg még egy ideig a jelenlegi „átmeneti energiaállapotban” tartja a helikoptert.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye