Az Ingenuity egy érdekes gerincvonalat vizsgált meg

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Az Ingenuity marsi helikopter nemrégiben egy érdekes gerincvonalat vizsgált meg a Jezero-krátert egykor tápláló ősi folyó deltájának közelében. A képeket a 27. repülése során készítette a Ginny, melyet április 23-án teljesített. A felvételeket a Perseverance tudományos csapata kérte, akik így közelebbről is megtekinthették a lejtős kiemelkedést. A gerincvonal, melyet egy norvégiai község után „Fortun Ridge”-nek neveztek el, abból a szempontból érdekes, mint geológiai jellegzetesség, mert a gyűjtött adatok alapján azt feltételezik, hogy ez lehet a határvonal két nagyobb kőzetegység között.

„Fortun Ridge”. A jobb oldali nagyításon a gerincvonal egyik sziklás kiemelkedésének közeli felvétele látható. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Korábbi felvételek szerint a Mars ezen területein az ilyen ferde kőzetrétegek nem túl gyakoriak. A kutatócsoportnak így lehetősége nyílik arra, hogy összehasonlítsák a 27. repülés képeit a Dél-Séítah régióban készültekkel, ahol egy ugyanilyen ferde gerincvonal található. Az Ingenuity felvételeinek összevetése a két gerincvonalról segíthet a kutatócsoportnak jobban megérteni a kráterfenék történetét, és esetleg a Jezero-kráter ezen részén fellépő erőket, melyekre évmilliárdokkal ezelőtt került sor.

Dark mode powered by Night Eye