Az Ingenuity egy érdekes gerincvonalat vizsgált meg

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Az Ingenuity marsi helikopter nemrégiben egy érdekes gerincvonalat vizsgált meg a Jezero-krátert egykor tápláló ősi folyó deltájának közelében. A képeket a 27. repülése során készítette a Ginny, melyet április 23-án teljesített. A felvételeket a Perseverance tudományos csapata kérte, akik így közelebbről is megtekinthették a lejtős kiemelkedést. A gerincvonal, melyet egy norvégiai község után „Fortun Ridge”-nek neveztek el, abból a szempontból érdekes, mint geológiai jellegzetesség, mert a gyűjtött adatok alapján azt feltételezik, hogy ez lehet a határvonal két nagyobb kőzetegység között.

„Fortun Ridge”. A jobb oldali nagyításon a gerincvonal egyik sziklás kiemelkedésének közeli felvétele látható. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Korábbi felvételek szerint a Mars ezen területein az ilyen ferde kőzetrétegek nem túl gyakoriak. A kutatócsoportnak így lehetősége nyílik arra, hogy összehasonlítsák a 27. repülés képeit a Dél-Séítah régióban készültekkel, ahol egy ugyanilyen ferde gerincvonal található. Az Ingenuity felvételeinek összevetése a két gerincvonalról segíthet a kutatócsoportnak jobban megérteni a kráterfenék történetét, és esetleg a Jezero-kráter ezen részén fellépő erőket, melyekre évmilliárdokkal ezelőtt került sor.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye