Az Ingenuity folytatja a légi felderítést

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Frissítés – 2021. július 25.

Sikeresen végrehajtotta 10. repülését az Ingenuity, melynek során elérte a „Raised Ridges” elnevezésű célterületét, miközben egészen 12 m-es magasságig emelkedett és onnan színes felvételeket készített a gerincekkel szabdalt területről.

Legkorábban a mai napon hajthatja végre 10. repülését az Ingenuity. Küldetése, hogy feltérképezze a „Raised Ridges” elnevezésű, gerincekkel szabdalt területet. A régió a helikopter jelenlegi állomáshelyétől 50 m-re kezdődik, a tudósok elég érdekesnek találják a területet ahhoz, hogy a Perseverance marsjáróval valamikor a jövőben meglátogassák alaposabb kutatások céljából.

Az Ingenuity árnyéka a Marson. Forrás: NASA/JPL

A repülés minden eddiginél összetettebb lesz, leszállástól a felszállásig 10 különálló pontra osztották fel. Ezúttal rekord magasságba, egészen 12 m-ig fog emelkedni, majd 50 métert dél-délnyugat felé haladva eléri második úti célját, amelyről az Ingenuity felvételt készít déli irányba nézve. Ezt követően nyugati irányba halad tovább a 3. megállóig, ahonnan ismét ugyan arra nézve készít egy újabb képet. A JPL szakértői azt remélik, hogy e két kép egymást átfedő részeit egyesítve elő tudnak állítani egy térhatású képet. Ezt a 4-5., 6-7., és 8-9. repülési pontnál is elvégzik, újabb sztereó képpárokat készítve, majd 95 m-t haladva északkeleti irányba leszáll 7. állomáshelyén. A teljes levegőben töltött idő várhatóan 165 másodperc lesz.

Az Ingenuity tervezett útvonala a 10. repülés során (Takeoff: felszállás, Landing: leszállás). Forrás: NASA/JPL

Az Ingenuity eddigi 9 repülése során összesen 1,6 km-t tett meg, és 43 db színes, illetve 809 db fekete-fehér képet készített, miközben 842 másodpercet (14 perc, 2 másodperc) töltött a levegőben.

Az Ingenuity eddigi repülései. Infografika: Séra Gábor

Dark mode powered by Night Eye