Az Ingenuity köszöni szépen, jól van

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Augusztus 12-én sikeresen teljesítette 55. misszióját az Ingenuity helikopter. A repülés során 264 métert tett meg a jármű 10 méterrel a Mars felszíne felett. A 4,7 m/s-os sebességgel haladó helikopter ezt a távot 142,9 másodperc alatt tette meg.

Ingenuity helikopter
Az Ingenuity 55. küldetése során készült kép, mely a helikopter nagy felbontású színes kamerájával készült. – Kép forrása: NASA/JPL

Azok után, hogy az 53. küldetésén – nyugodtan mondhatjuk – kényszerleszállást hajtott végre képfeldolgozási hiba miatt, úgy tűnik, hogy az 5 repülés végrehajtására tervezett Ingenuity továbbra is kiváló állapotban van. Erről győződtek meg a küldetés irányítói az 54. misszió során, ekkor a jármű a felszállás után 5 méteres magasságban fél percig lebegett, majd leszállt. A rövid repülésre azért volt szükség, hogy ellenőrizzék az Ingenuity navigációs rendszerét.

A Perseverance Marsjáró jelenleg elég közel van a helikopterhez, így több felvétel is napvilágot látott, köztük egy videó az 54. küldetésről.

Ingenuity helikopter
A Perseverance képe az Ingenuityről, küldetésének 130. hetében, 2023. augusztus 10-én (Sol 879). A felvételt a marsjáró a SuperCam távoli mikro-kamerájával készítette. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP
Dark mode powered by Night Eye