Az Ingenuity köszöni szépen, jól van

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Augusztus 12-én sikeresen teljesítette 55. misszióját az Ingenuity helikopter. A repülés során 264 métert tett meg a jármű 10 méterrel a Mars felszíne felett. A 4,7 m/s-os sebességgel haladó helikopter ezt a távot 142,9 másodperc alatt tette meg.

Ingenuity helikopter
Az Ingenuity 55. küldetése során készült kép, mely a helikopter nagy felbontású színes kamerájával készült. – Kép forrása: NASA/JPL

Azok után, hogy az 53. küldetésén – nyugodtan mondhatjuk – kényszerleszállást hajtott végre képfeldolgozási hiba miatt, úgy tűnik, hogy az 5 repülés végrehajtására tervezett Ingenuity továbbra is kiváló állapotban van. Erről győződtek meg a küldetés irányítói az 54. misszió során, ekkor a jármű a felszállás után 5 méteres magasságban fél percig lebegett, majd leszállt. A rövid repülésre azért volt szükség, hogy ellenőrizzék az Ingenuity navigációs rendszerét.

A Perseverance Marsjáró jelenleg elég közel van a helikopterhez, így több felvétel is napvilágot látott, köztük egy videó az 54. küldetésről.

Ingenuity helikopter
A Perseverance képe az Ingenuityről, küldetésének 130. hetében, 2023. augusztus 10-én (Sol 879). A felvételt a marsjáró a SuperCam távoli mikro-kamerájával készítette. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP
Dark mode powered by Night Eye