Az Ingenuity teljesítette 18. repülését is

Kapcsolódó

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Az Ingenuity továbbra is töretlenül szeli a Mars légkörét, immár 18. küldetését teljesítette a kis helikopter. A 17. küldetése után még azon aggódhattunk, hogy milyen állapotban van a jármű, azok után, hogy az ereszkedési fázis közben megszakadt a rádiókapcsolat közte és a Perseverance között, így a mérnökök számára csak korlátozott telemetriai adatok álltak rendelkezésre. Ezek arra utaltak, hogy a helikopter jó állapotban van, de nem nyújtott elegendő információt ahhoz, hogy a csapat sikeresnek nyilváníthassa a repülést.

A Jet Propulsion Laboratóriumának mérnökeihez december december 10-én érkeztek meg a hiányzó adatok, amelyek megerősítették, hogy a 17. repülés sikeres volt, és az Ingenuity kiváló állapotban van.

Ennek köszönhetően folytatódhatott a helikopter küldetéssorozata, és december 15-én meg is történhetett a 18. repülés. Ezúttal 230 m-t tett meg a jármű 10 méterrel a felszín felett. A távolságot 124,3 másodperc alatt teljesítette, 2,5 m/s-os sebességgel.

A küldetés során ezúttal nem jelentkezett probléma, annak ellenére sem, hogy ezúttal is feszegették a helikopter kommunikációs hatótávolságának és teljesítményének határait. Annak érdekében, hogy rádiókapcsolat ne szakadjon meg ismételten, az Ingenuity csapata a repülési szekvenciát úgy módosította, hogy alacsony adatátviteli sebességű üzemmódban kommunikáljon, ami további jelerősség-növelést biztosított a kommunikációs kapcsolat számára. Erre a soron következő küldetések során is szükség lesz, ugyanis a jármű továbbra is kihívásokkal teli terepen fog manőverezni.

Az Ingenuity árnyéka a 18. repülés során. Kép forrása: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye