Az Ingenuity teljesítette 18. repülését is

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Az Ingenuity továbbra is töretlenül szeli a Mars légkörét, immár 18. küldetését teljesítette a kis helikopter. A 17. küldetése után még azon aggódhattunk, hogy milyen állapotban van a jármű, azok után, hogy az ereszkedési fázis közben megszakadt a rádiókapcsolat közte és a Perseverance között, így a mérnökök számára csak korlátozott telemetriai adatok álltak rendelkezésre. Ezek arra utaltak, hogy a helikopter jó állapotban van, de nem nyújtott elegendő információt ahhoz, hogy a csapat sikeresnek nyilváníthassa a repülést.

A Jet Propulsion Laboratóriumának mérnökeihez december december 10-én érkeztek meg a hiányzó adatok, amelyek megerősítették, hogy a 17. repülés sikeres volt, és az Ingenuity kiváló állapotban van.

Ennek köszönhetően folytatódhatott a helikopter küldetéssorozata, és december 15-én meg is történhetett a 18. repülés. Ezúttal 230 m-t tett meg a jármű 10 méterrel a felszín felett. A távolságot 124,3 másodperc alatt teljesítette, 2,5 m/s-os sebességgel.

A küldetés során ezúttal nem jelentkezett probléma, annak ellenére sem, hogy ezúttal is feszegették a helikopter kommunikációs hatótávolságának és teljesítményének határait. Annak érdekében, hogy rádiókapcsolat ne szakadjon meg ismételten, az Ingenuity csapata a repülési szekvenciát úgy módosította, hogy alacsony adatátviteli sebességű üzemmódban kommunikáljon, ami további jelerősség-növelést biztosított a kommunikációs kapcsolat számára. Erre a soron következő küldetések során is szükség lesz, ugyanis a jármű továbbra is kihívásokkal teli terepen fog manőverezni.

Az Ingenuity árnyéka a 18. repülés során. Kép forrása: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye